четвер, 13 жовтня 2022 р.

“Воля народу – сила. Сила військових – броня”



    Здавна покровителькою Українського народу вважалася Богородиця. 14 жовтня християни відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Під опіку Богородиці та під її Покров віддавали себе шляхетні українські лицарі, козаки, воїни УПА, а тепер і захисники сучасної України.

  Отож, 14 жовтня Україна святкує одразу чотири свята – свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, День створення УПА та День захисника України.

                       Покрова. 

    У 910 році, за часів правління імператора Лева Мудрого, візантійська імперія вела війну з сарацинами-мусульманами. У недільний день, 14 жовтня, під час всеношної, коли Влахернский храм був переповнений тими, що моляться, святий "Андрій, Христа ради юродивий", о четвертій годині ночі, піднявши очі до неба, побачив, що йде у повітрі Пресвята Богородиця, осяяна небесним світлом, й оточена ангелами і сонмом святих.
  Богоматір довго молилася, обливаючи сльозами обличчя. Після закінчення молитви зняла з Себе сяюче, мов блискавка, велике покривало й, тримаючи його з великою урочистістю, розпростерла над усім народом
  Варто зазначити, що ще від часу прийняття на наших землях християнства Богородицю вважали заступницею усіх християн. Традицію особливого шанування Пресвятої Богородиці започаткував у 1039 році великий князь Київський Ярослав Мудрий. Саме він "віддав народ Київської Русі під опіку Матері Божої".

   З того часу українці завжди належно прославляли Богородицю, молилися до неї у часи небезпеки та у разі нападу ворогів.
    На іконах Покрови Пресвятої Богородиці часто зображали, як вона бере під свій покров увесь Український народ, його військо та Церкву.

                        Козацька Покрова

   Незважаючи на те, що на Січі не віталася присутність жінок, козаки особливо шанували Пресвяту Богородицю та вважали її своєю заступницею. Французький дипломат Жан-Бенуа Шерер у своїй історичній праці, яка була видана 1788 року в Парижі, писав, що свято Покрови Пресвятої Богородиці було для козаків великим святом. Їхню церкву було присвячено Діві Марії. Загалом за весь період існування Січі було збудовано 13 церков Покрови Пресвятої Богородиці.
   Варто зазначити, що першу церкву на честь Покрови Пресвятої Богородиці козаки побудували в 1659 році на Чортомлицькій Січі.
Саме в цей день козаки приймали найважливіші рішення. На свято Покрови вони проводили ради, обирали собі кошових, старшин та гетьмана.
   У походи козаки брали із собою знамена із зображенням Богородиці та її ікони. Таке почитання образу Покрови породило у XVII-XVIII ст. новий тип ікон – "Козацька
  Покрова"


 
 Враховуючи історичне знчення й заслуги козацтва в утвердженні української державності та його вагомий внесок у сучасний процес державотворення, в Україні 14 жовтня почали святкувати День українського козацтва.
  Президента України Леонід Кучма підписав Указ від 07.08.1999 № 966/99 про святкування 14 жовтня Дня українського козацтва.

                        Покрова і УПА

  У ХХ столітті козацькі традиції наслідували борці за незалежність України – Армія Української Народної Республіки та Українська повстанська армія.

    Українська Повстанська Армія – військово-політична формація українського визвольного руху. Символічним днем створення УПА вважається 14 жовтня 1942 року. УПА діяла до вересня 1949 року, після чого реорганізована у збройне підпілля, діяльність якого тривала до початку 1960 років.

   Вона діяла у часи жорстких репресій тоталітарних режимів на території України .
 
УПА була єдиною військовою силою у Другій світовій війні, яка визначала стратегічною метою своєї боротьби створення незалежної Української держави, її волю та свободу, відповідно боротьба розгорталася проти усіх держав, що намагалися завадити цьому .
  Діяльність УПА цілком підпадає під визначення українського визвольного руху – різноманітні форми діяльності організацій та окремих осіб, спрямовані на відродження державної незалежності українського народу. Тому її ветерани, як і учасники аналогічних формацій в Польщі та країнах Балтії, мали б отримати від української держави особливий статус учасників визвольного руху.

   У 2005 році Президент України Віктор Ющенко своїм Указом відновив святкування річниці створення УПА на Покрову – 14 жовтня.

                           День захисника України

   Про недоречність святкування радянського свята "дня радянської армії" 23 лютого в Україні говорили вже давно. Варто зазначити, що у 2009 році навіть пропонували перенести День захисника вітчизни на 29 січня, щоб у такий спосіб вшановувати подвиг Героїв Крут.

   З початком російської агресії на Донбасі та анексії Криму українці остаточно відмовились від святкування дат із жахливого радянського минулого. У 2014 році тисячі молодих героїв, як колись їхні звитяжні предки, стали до бою і дали гідну відсіч агресору. Для Українського війська розпочався новий етап – відродження.

  З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України та задля сприяння зміцненню патріотичного духу в суспільстві наша країна почала відзначати 14 жовтня День захисника України.
    Важливо, що цього дня вшановують не лише Героїв сучасної російсько-української війни, але й усіх борців за волю та незалежність України.

До свята в нашій бібліотеці представлена книжкова виставка




Немає коментарів:

Дописати коментар

"Завжди у моді українська книга"

"Книга — це могутня зброя. Розумна, натхненна. Книга нерідко вирішує долю людини." - писав український публіцист, педагог, письмен...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (40) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (2)