середа, 13 жовтня 2021 р.

Дарую людям пісню - Дмитро Луценко.

"З прадавніх вибухлих віків
Бере початок рід наш славний.
Мій пращур БУВ Із козаків,
Яких боялися шляхта й хани. "





Дмитро Омелянович Луценко – видатний поет, автор популярних, улюблених народом пісень.
 З нагоди відзначення 100- річчя від дня народження поета-пісняра Дмитра Луценка в бібліотеці представлена викладка літератури. Бібліотекарі ознайомили читачів з творчістю та життєвим шляхом поета. 
 Поет-пісняр народився в селі Березова Рудка Пирятинського району на Полтавщині.

З раннього дитинства довкола Дмитрика лунала рідна пісня. Мав чудовий голос батько хлопця.
Від 1938 – студент Київського гідромеліоративного інституту.
За два роки мобілізований до армії, служив на кордоні з Афганістаном. Під час війни був автоматником розвідувальної роти.  В одному з боїв у  Східній Прусії  був тяжко поранений і контужений,  дістав інвалідність. 

Після шпиталю повернувся до навчання в інституті. У повоєнні роки працював у газетах «Сільські вісті», «Молодь України», в українській редакції  Всесоюзного радіо.

Перша збірка віршів Дмитра Луценка — «Дарую людям пісню» — вийшла друком 1962 року. Книгу  щиро вітав Володимир Сосюра. З нею прийняли до Спілки письменників.

Радість і печаль завжди ішли поруч у житті Дмитра Луценка. І пісні його такі ж ліричні, замріяні, інколи трішечки сумні. Та близькі кожному, бо вони про любов, отчу землю, вірність, про те, чим живе людина:
 “Києве мій”, 
“Мамина вишня”, 
“Осіннє золото”,
 “Хата моя, біла хата”, 
“Неспокій”, 
“Ой ти річенько”, 
“Пісня про щастя”,
“Зачарована Десна”,
 “Дорога спадщина”, 
“Фронтовики”, “Сивина”, 
“Не шуми калинонько”.
Пісні на слова Дмитра Луценка виконували Дмитро Гнатюк і Діана Петриненко, А.Мокренко і Ніна Матвієнко, хорова капела «Думка» і народний хор ім.Г.Верьовки…


У творчому доробку поета – понад десять поетичних збірок. Його твори перекладені багатьма мовами світу.
– співають їх і сучасні виконавці.   

Поет працював з більшістю популярних композиторів-піснярів, зокрема з Ігорем Шамо, Левком Ревуцьким, Олександром Білашем, Володимиром Верменичем, Платоном  Майбородою, Анатолієм  Пашкевичем, Володимиром Івасюком, Ігорем Покладом, Степаном Сабадашем, Олексієм  Чухраєм та іншими.   

У 1976 році Дмитро Луценко та Ігор Шамо стали лауреатами Шевченківської премії за цілий ряд пісень, в тому числі і за «Києве мій». Гроші передали до дитячих будинків Києва. За два роки до цього Дмитро Омелянович отримав звання “Заслужений діяч мистецтв України”.   
Поет пережив сім інфарктів. І після кожного повертався до повноцінної праці.


Любов полтавців до свого земляка переросла у щорічне мистецьке свято «Осіннє золото», яке відбувається на Полтавщині в його рідному селі Березова Рудка. Починаючи з 1990 року це свято збирає справжніх шанувальників Луценкового слова не лише з Полтавщини, а й з усієї України.
 2001 році засновано Літературно-мистецьку премію імені Дмитра Луценка, яка вже переросла в міжнародну.

Ім’ям Дмитра Луценка названа одна з київських вулиць в Голосіївському районі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Енергія без обмежень: революційний підхід до харчування для активного життя.

В рамках загальносистемного проєкту формування навиків та популяризації здорового способу життя і рухової активності «Екологія життя». У зат...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (5) Виставка картин (4) Виставка робіт (5) виставка художніх робіт (6) Відомі люди (25) Вікторини (21) Всесвітній день авіації і космонавтики (3) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (6) день Європи (5) День захисника України (9) День знань (9) День книги (16) День незалежності України (10) день пам'яті (11) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (7) Екологія (17) Європа (9) здоровий спосіб життя (40) ігрове навчання (14) книги (60) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (7) майстер-клас (22) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (21) Музика (8) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (6) Письменники (59) Письменники України (57) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (26) Сторінка історії (56) У світі права (10) Україна (151) українська мова (7) українська письменниця (15) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (18) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (130) Чорнобиль (3)