четвер, 28 жовтня 2021 р.

"Страшні історії книжкової полиці..."

Хелловін - наймістичніша подія року. А що ми знаємо про нього, крім того, що це несерйозне свято і привід для неформальних тусовок. Сама назва свята буквально означає “святий вечір”, а раніше воно було відоме як Канун Всіх Святих.
Батьківщиною Хелловіна вважається територія сучасної Англії, Ірландії та Північної Франції. Саме там мешкали племена кельтів, які ще в дохристиянську епоху 31 жовтня відзначали кінець збору врожаю і прихід нового року.
У Хелловіна два кольори: чорний, який представляє смерть і темряву ночі, і помаранчевий, що символізує збір урожаю в році, що минає.

Костюми на Хелловін були придумані з метою захисту від примар померлих. Кельти одягалися у звірині шкури, гасили вогні в будинках і виставляли на вулиці їжу - дари для духів.
Символом свята Хелловін є саме ліхтар із гарбуза, а не сам гарбуз у вигляді людської голови. Раніше “Джек-Ліхтарі” робилися з ріпи, а вже згодом почали використовувати гарбуз, як більш дешевий та доступний овоч.
У деяких країнах до Хелловіну спеціально вирощують гігантські сорти гарбузів, оскільки попит на цей городній овоч напередодні свята дуже великий.

Ворожіння
У нас ворожать в ніч перед Різдвом, а в багатьох країнах на Хеллоуїн. Наприклад, дівчина повинна повісити мокре простирадло перед вогнем, щоб побачити майбутнього чоловіка. Або зрізати шкірку з яблука і кинути через плече, щоб побачити першу букву судженого.
Або ось: треба спускатися по сходах, дивлячись в дзеркало, хто там з'явиться, тому і бути чоловіком.

Особливу увагу люди також приділяли снам в ніч на Хелловін. Вважалося, що якщо в цю ніч присниться вода, скло, або каміння – то це передвісник удачі та благополуччя, якщо ж стихійні явища чи квіти – то чекайте неприємностей.
В Україні Хелловін набуває популярності з кожним роком.
 До святкування Хелловіна в нашій бібліотеці представлена книжкова виставка і фотозона, де кожен охочий може зробити собі фото.




 Представлені книги на ній допоможуть перейнятися атмосферою наступаючого Хеллоуїна. Інтелектуальні жахи, саги про вампірів,  фентезі, середньовічні забобони про монстрів і нечисть здатні по-справжньому залякати і заінтригувати читача.




 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар

"Завжди у моді українська книга"

"Книга — це могутня зброя. Розумна, натхненна. Книга нерідко вирішує долю людини." - писав український публіцист, педагог, письмен...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (40) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (2)