понеділок, 4 жовтня 2021 р.

Мій друг - пухнастик

До Всесвітнього дня тварин в нашій бібліотеці відбувся фото конкурс "Мій пухнастий друг".

Вони милі, кумедні та пухнасті... Багато хто з нас тримає домашніх вихованців: кішок, собак, рибок, пташок. Але чи усі ми знаємо про них? Домашні улюбленці інколи переймають поведінку своїх господарів настільки, що стають схожими на людей.
Ці істоти зберігають багато таємниць. Іноді їх можливості перевищують людські.
  • Всі ми знаємо, що собаки мають гострий нюх. Цьому феномену вони зобов’язані мокрому носу, потрапляючи на який «пахучі» речовини буквально «прилипають» до нього, що дозволяє їм відокремити потрібний запах від інших. Деякі породи собак можуть йти по сліду цілу добу, без сну і їжі.
  • Перш ніж погладити собаку, дайте йому понюхати руку. Бажано не гладити незнайомих собак, вони можуть бути агресивними.
  • Собакам протипоказана їжа, в якій міститься шоколад (цукерки, шматочок торта тощо). Для них шоколад є отрутою і може викликати дуже сильне отруєння.


  • У кішок існує до 100 різних інтонацій, причому для спілкування між собою вони особливо їх не використовують. Слово «мяу» та інтонаційні відтінки вони використовують в основному для спілкування з людиною.
  • Прийнято вважати, що кішки бояться води. Ця думка помилкова, оскільки тварина породи «Турецький ван» люблять водні процедури. В принципі, у випадку необхідності, будь-яка кішка може плисти.
  • У кішок немає потових залоз. Вірніше, вони є, але їх дуже мало. Тому у сонячну погоду ці тварини ретельно вибирають прохолодне місце, щоби не перегрітися.
  • Кішки неймовірно охайні. Вони приділяють вилизуванню шерстки чверть свого часу! Але вони доглядають за собою не тільки заради чистоти і акуратності. Кішка злизує з шерсті речовину, що містить вітамін Д, яке необхідне для її здоров’я та життєдіяльності.
  • В повній темноті кішка може орієнтуватися за допомогою вусів.
  • Домашні кішки нявкають тільки тоді, коли спілкуються з людьми. А для спілкування між собою нявкання їм ні до чого.



На третьому місці серед популярних домашніх тварин знаходяться тхори.
  • Колись тхорів одомашнювали оскільки вони допомагали боротись зі щурами та мишами, також їх використовували при полюванні на зайців. Сьогодні переважно їх тримають вдома як декоративну тваринку.
  • Тхорів одомашнено понад дві тисячі років тому, та в Україні тільки віднедавна заводять тхорів як домашніх улюбленців.
  • Домашні тхори можуть жити до п'ятнадцяти років і більшість свого життя вони сплять. Вони дуже міцно сплять по 15-20 годин на добу.
  • Дивно, але у тхорів відсутня вроджений страх перед людиною.
  • Чи знаєте ви, що всі тхори з’являються на світ з хутром білого кольору?
  • Слово «тхір» походить від латинського слова «furonem», що буквально означає – «злодій».
  • В тхорів пластичне тіло. Оскільки їх ребра дуже гнучкі вони можуть проповзти через неймовірно вузький простір. Колись спеціально навчених тхорів використовували для прокладання кабелів через тунелі і труби.
  • Можливо ви здивуєтеся, але тхори можуть чудово бігати задом наперед.
  • Тхори погано бачать, зате володіють чудовим слухом і нюхом.

Часто люди в якості домашніх вихованців тримають птахів, зокрема, папуг.

У папуг відсутні голосові зв’язки. Імітуючи людську мову і видаючи інші звуки, вони користуються мовою і дзьобом.
  • Уміння говорити пов'язано зі здатністю добре запам'ятовувати і повторювати слова, а також звуки. В результаті, виходить дуже схоже на людську мову. Також птахи копіюють звуки інших живих істот.
  • Людську мову здатні наслідувати кілька видів папуг. Так, какаду можуть запам’ятати до 40 слів і кілька пропозицій. Лорі відрізняються здатністю відтворення 50 слів і кількох пропозицій. А деякі хвилястики можуть повторити близько 100 слів, але при цьому пропозиціями говорять рідко.
  • Найчастіше папуги дуже миролюбно ставляться до людей. Однак какаду без зусиль може прокусити людині палець своїм потужним дзьобом.
  • Папуги не дуже розбірливі в їжі. В першу чергу це відноситься до домашніх вихованців. Небезпеку для них представляють алкоголь, авокадо, сіль і шоколад. Завдання людини – вберегти птицю від вірної загибелі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)