вівторок, 9 лютого 2021 р.

"Інтернет без бід"

 9 лютого 2021 року у світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”.
 В рамках державної програми" Національної програми інформатизації" в нашій бібліотеці відбувся "компас новин", як вберегти себе від шахрайства в інтернеті.
  День безпечного Інтернету (SID/ДБІ) запровадили мережі Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій, особливо, дітьми й молоддю. Центр кращого Інтернету є Національним комітетом Дня безпечного Інтернету в Україні.
Говорять, що за останні 30 років людством створено стільки ж інформації, скільки за три попередніх тисячоліття.
Правила безпечного користування інтернетом

1. Використовуйте надійний пароль - комбінуйте букви, цифри та інші символи. 2. Не вірте всьому, що читаєте - завжди перевіряйте достовірність джерела. 3. Не викладайте особисту інформацію про себе, своїх рідних, друзів і знайомих в Інтернеті. 4. Не ховайтеся за анонімністю екрану комп'ютера. Не кажіть того, що не могли б сказати людині в обличчя. 5. Подумайте двічі, перш ніж поширити будь-яку інформацію. Як і в житті, потрібно думати про наслідки того, що говориш. 6. Не поширюйте в Інтернеті контент незаконного або непристойного змісту. 7. Переконайтеся, що ваш профіль у соціальній мережі закритий від сторонніх (перевірте налаштування безпеки). 8. Додавайте "у друзі" тільки тих, кого дійсно знаєте: навіть якщо це друзі ваших друзів, але особисто ви не знайомі, краще зайвий раз перестрахуватися. 9. Вашим друзям слід питати вашого дозволу, перш ніж завантажувати фотографії з вами або позначати вас на фотографіях в соціальних мережах. Не бійтеся сказати їм про це, і самі теж дотримуйтесь цього правила. 10. Не переходьте за посиланнями, прикріпленим в імейл-повідомленнях – безпечніше вводити адресу в рядок браузера самому.
Корисні поради:
  • Як придумати надійний пароль і не забути його?
Надійний пароль це один із перших показників, який може вберегти ваші особисті дані, які зберігаються на вашому ПК або ж в системі інтернет. 
123456, password, 12345, 12345678, qwerty, якщо ви виявили в цьому списку пароль від своєї пошти або інтернет-банку, поміняйте його прямо зараз на якийсь інший. Чому? Читайте далі.☺
Що за перебір?
Перебір – це система, що дозволяє по порядку перебрати безліч варіантів можливого пароля. Припустимо, ви використовуєте в паролі 5 цифр. Це всього 100 тисяч комбінацій. Комп’ютер впорається з таким завданням раніше, ніж ви встигнете дочитати цей матеріал. Хороші поштові сервіси зазвичай не дозволяють нескінченно вводити неправильні паролі, але така система є не скрізь.
10 цифр - все одно це ненадійний пароль. У шахрая (вірніше, у комп’ютера) піде на нього кілька годин. Чим більше цифр, тим більше часу він витратить, але все-таки пароль краще складати хитріше.
То який же найкращий пароль ?

 У цьому паролі має бути багато символів – хоча б десяток. Це повинні бути різні символи – цифри, великі і маленькі букви, розділові знаки. Сполучення букв не повинні утворювати слова, навіть якщо це b0gоvA.
Еhhkjdf3en! @ # Y3els? І як же такий пароль запам’ятати?
   Ніяк. Не треба його запам’ятовувати. Є такі сервіси – менеджери паролів. Вони самі генерують надійні паролі та їх зберігають. Таких сервісів досить багато – одні працюють в онлайні і в додатках, інші встановлюються в пам’ять комп’ютера.
  

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)