вівторок, 2 лютого 2021 р.

"Я є і буду..."

 В рамках державної програми "Стратегії державної політики з питань здорового та активного довголіття населення на період до 2022 року."

  Для відвідувачів нашої бібліотеки ми провели інформаційний день, щодо попередження онкологічних захворювань.  
  4 лютого - Всесвітній день боротьби з онкологічними захворюваннями.

  Всесвітній день боротьби проти раку проголошений «Міжнародним союзом з боротьби з онкологічними захворюваннями» або UICC.  Мета цього дня в усьому світі - це підвищення обізнаності людей про рак як один із найстрашніших і згубних захворювань нашої сучасної цивілізації. Залучаючи увагу до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання, можна домогтися гарних результатів.
     Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку - МОЗ.
   Раннє виявлення онкозахворювань серйозно збільшує шанси на успішне лікування. На жаль, в Україні у багатьох випадках захворювання виявляють на пізніх стадіях і понад 65 тисяч наших співгромадян щороку помирають від раку.
  Сучасна онкологія має потужні методи хірургічного, променевого та медикаментозного лікування раку. Зараз від раку виліковуються 30% хворих. 
   Число людей, що вижили через п'ять років після того, як їм поставили діагноз, теж зростає - їх тепер 50,6 млн. На десять найбільш поширених видів раку припадає 60 відсотків нових випадків і 70 відсотків смертей. 
Смертність від раку цього року: 575,862 
    Дані про смертність від раку, що відображаються на Worldometer, базуються на останніх статистичних даних, опублікованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ).
   Рак легень є одним із найпоширеніших видів раку у всьому світі і, зокрема, в Україні. Щороку в нашій країні виявляють близько 13 000 нових випадків раку легень. Чоловіки хворіють у 5 разів частіше, ніж жінки.
  На ранніх стадіях цей вид раку найчастіше перебігає безсимптомно, але саме на початкових стадіях лікування є найбільш ефективним.  

Найвідоміші факти про рак:
  •   Раннє виявлення онкозахворювань серйозно збільшує шанси на успішне лікування. 
  •   В Україні щороку понад 160 тис. жителів дізнаються, що вони – онкохворі. Ризик розвитку онкологічних захворювань становить 27,7% для чоловіків і 18,5% для жінок. Сумна статистика свідчить, що близько 90 тис. людей, серед них 35% – люди працездатного віку, помирають від раку. Щодня в країні констатується, в середньому, 460 нових випадків захворювання.
  • Онкологічна захворюваність стабільно зростає на 2,6-3% на рік.
  • На даний момент вже відомо, що виникнення 45-50% онкологічних захворювань можна було б запобігти, дотримуючись елементарних норм здорового способу життя. 
                           
    Рак – одне з найдавніших захворювань, яке до цих пір залишається загадкою для вчених. Причини і механізми розвитку ракових захворювань ще погано вивчені. З кожним роком дослідники дізнаються про цю хворобу все більше.

  Чому рак так важко вилікувати? Рак має майже таке ж ДНК, як і людина, що страждає на онкологічне захворювання, тому імунній системі важко вчасно його виявити. Пухлини розмножуються і мутують. Тож лікування, яке діяло на пухлину на початкових стадіях, вже неефективне проти її нового “клону” на більш пізніх. На жаль, єдиного препарату не існує, бо немає універсального типу раку.

    Існують три методи лікування раку: хірургічний, за допомогою медикаментів, а також променевої терапії. При виборі способу лікування лікар спирається на форму раку і стадію. 

    Раннє виявлення онкозахворювань серйозно збільшує шанси на успішне лікування. 

Як знизити ризик раку
 Недосипання впливає на ризик розвитку раку. У тих, хто спить менше 6 годин на добу, частіше розвивається рак товстої кишки, ніж у тих, хто сплять більше 7 годин.

Інфекції і рак. Приблизно 15% всіх випадків раку в усьому світі пов'язано з інфекціями. У нерозвинених країн існує більш високий рівень раку в результаті інфекцій (26%), ніж в розвинених країнах (8%). Мікробами, найбільш відповідальними за рак, є бактерії Helicobacter pylori (провокують рак шлунка), ВПЛ-вірус папіломи людини (викликають рак шийки матки та інші види раку) і гепатити В і С (причина раку печінки).

Винна і погана гігієна рота. Погана гігієна порожнини рота може викликати гінгівіт, запалення ясен. Згодом високий рівень запалення в організмі може збільшити ризик розвитку раку у людини.

 Вагітність і грудне вигодовування. У жінок без дітей або у тих, що народжували після 30 років, ризик розвитку раку молочної залози значно вище, ніж у тих, хто народив дитину раніше 30 років. Грудне вигодовування може також знизити ризик розвитку раку молочної залози.
Ракові клітини всередині кожного. Кожен день організм виробляє 200-1000 ракових клітин. Здорова імунна система нейтралізує їх всі. І поки ці клітини не виростуть до декількох мільйонів або мільярдів, рак не може бути діагностований.
Цікаві факти:
Собаки відчувають рак у людей. Собаки відчувають онкологічні захворювання, часто і інтенсивно обнюхують ділянки тіла, де є онкоутворення. Крім того, в Італії медики проводили експеримент: навчені собаки знаходили по запаху рак передміхурової залози в зразках сечі. Успішність експерименту склала 98%.
Позитивний настрій важливий для одужання. Рак впливає не тільки на фізичний стан, а й на психологічне. Отже, при лікуванні, пацієнт повинен прийняти загальний підхід. Необхідно бути розслабленим, позитивним і насолоджуватися життям, навіть коли діагноз підтверджується.
Свіже повітря - це важливо. Кисень вбиває ракові клітини. Тому дуже важливо частіше бувати на свіжому повітрі, а також збільшувати робочий об'єм легенів за допомогою фізичних навантажень і дихальних вправ.
Вітаміни збільшують ризик раку. Згідно з результатами останніх досліджень, мультивітаміни збільшують ризик розвитку раку і серцевих захворювань.

Сучасники, які перемогли рак

  Нобелівський лауреат письменник Габріель Гарсіа Маркес впорався з раковими захворюваннями двічі: в 1992 році він видужав після успішної операції з приводу пухлини в легенях. У 1999 році Маркесу поставили новий діагноз — рак лімфатичної системи. Йому довелося перенести дві складні операції в США і Мексиці і довгий курс лікування. Помер Габрієль Гарсія Маркес 17 квітня 2014 на 88-му році життя у своєму будинку в Мехіко від пневмонії.
     Австралійська співачка Кайлі Міноуг якраз гастролювала по Європі, коли в 2005 у віці 36 років у неї виявили рак грудей. Зірка відклала своє австралійське турне, щоб пройти операцію і хіміотерапію. Через півтора року Міноуг одужала і відновила кар’єру.
   

У 2004-му році лікарі виявили у Стіва Джобса рак підшлункової залози й прогнозували лише кілька тижнів життя, але виявилося, що в нього рідкісний різновид раку, який може бути вилікуваним. Стіву вчасно зробили операцію, й він продовжив працювати в компанії Apple. 
 "Будьте чесними і з собою, і з людьми. Завжди робіть все вчасно, ніколи не здавайтеся, йдіть до своїх цілей, навіть якщо все погано."  Стів Джобс
   
  Роберт де Ніро (англ. Robert De Niro; нар. 17 серпня 1943, Нью-Йорк, США) — американський кіноактор, режисер, продюсер.
 У 2003 році, на той момент, у 60-річного актора виявили рак простати. На щастя, злоякісне новоутворення було знайдено на ранній стадії. Це сталося завдяки тому, що Роберт Де Ніро ретельно стежив за своїм здоров'ям і регулярно проходив обстеження у лікарів.
                

Пройдіть обстеження вчасно: бережіть своє здоров’я, адже це найцінніший дар у житті!




Немає коментарів:

Дописати коментар

“Не може існувати наша мрія, коли загублена історії перлина”

  Сьогодні відзначається Міжнародний день пам’яток та визначних місць та День пам’яток історії та культури в Україні.З метою популяризації к...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (106) Чорнобиль (2)