неділя, 6 жовтня 2024 р.

“Зорі. Галактики. Всесвіт.” - вікторина

 Запрошуємо всіх до нашої бібліотеки №11!  

Сьогодні бібліотекарі провели захоплюючу вікторину “Зорі. Галактики. Всесвіт.”, присвячену Всесвітньому тижню космосу. Що ж приховує космос? 
             


Долучайтеся до нас, щоб дізнатися більше!
 
Наша планета - лише піщинка у безмежному Всесвіті. Століттями людство намагається розгадати одвічні таємниці небес. Хто ми в цій безмежній блакиті, чи є у нас сусіди, чи ми самотні в бездонній темряві Всесвіту?


Вивчення космічних процесів має важливе значення для людей на Землі, оскільки дозволяє вживати заходи для збереження життя. Завдяки космічним апаратам можна спостерігати за явищами на планеті та своєчасно попереджати про природні катастрофи, такі як урагани, повені та магнітні бурі.
  Для того, щоб досліджувати та використовувати космос, людство постійно винаходить і запускає в космос нові космічні апарати. Сьогодні в космосі існує величезна кількість супутників, які забезпечують телебачення, телефонний, радіо та інші види зв'язку з Землею.


  Космос є надзвичайно великим і неможливо побачити його повністю. Раніше люди вважали, що спостерігають весь космічний простір, дивлячись на нічне небо, але це змінилося завдяки відкриттям американського астронома Едвіна Габбла. Його внесок у астрономію був настільки значним, що NASA назвала на його честь відомий космічний телескоп.

У безмежному всесвіті, де таємниць ще безліч, галактики вражають уяву!  Це величезні скупчення зірок, планет, газу та пилу, які розташовані на неймовірних відстанях одна від одної. Кожна галактика унікальна, зі своєю структурою та красою. 
Космічний телескоп «Хаббл» зробив зображення широкої та розкиданої спіральної галактики NGC 4731 із сузірʼя Діви. Галактика розташована на відстані 43 мільйонів світлових років від Землі.
За 34 роки своєї роботи телескоп Хаббл зробив мільйони зображень зірок, галактик, планет і надав перші переконливі докази існування надмасивних чорних дірок у центрах галактик. Телескоп Хаббл вирушив до космосу 24 квітня 1990 року за допомогою космічного корабля "Діскавері".

Одне із знакових зображень, яке зробив телескоп – це "Стовпи творіння".


Всі хто завітав на наш захід дізналися про космічні місії, які заплановані найближчими роками.


NASA готує захоплюючі місії:
  • Europa Clipper вирушить досліджувати Європу — один з найбільших супутників Юпітера. Його мета: з'ясувати, чи може океан під льодовою поверхнею бути придатним для позаземного життя.

  • А також, MMX (Martian Moons eXploration) — місія, що вивчатиме супутники Марса, Фобос і Деймос. MMX планує зібрати зразки з Фобоса та повернути їх на Землю. Запуск заплановано на 2026 рік!
                             


  • VIPER — це роботизована місія, спрямована на пошук летких речовин, таких як вода та вуглекислий газ, на Місяці. Ці матеріали можуть стати важливими ресурсами для майбутніх людських досліджень. Протягом 100 днів місії робот використовуватиме батареї, теплові трубки та радіатори, переміщуючись між екстремальними температурами — від 107 °C під час місячного дня до -240 °C у затінених областях.


  • NASA DART — місія планетарного захисту.
Double Asteroid Redirection Test (DART) — місія NASA, яка перевіряє методи захисту Землі від астероїдів.  Космічний корабель DART вдарив по астероїду Діморфос 26 вересня 2022 року, скоротивши його орбіту на 32 хвилини! Це перевищило очікування, визначений поріг успіху  - всього 73 секунди!

DART — спільний проект NASA та Лабораторії прикладної фізики Джона Гопкінса, з підтримкою італійського космічного агентства та ESA. LICIACube, кубсат від Італії, зафіксував момент зіткнення.

  • Місія NASA-ISRO SAR (NISAR) є спільним проектом NASA та Індійської організації космічних досліджень, спрямованим на спостереження за Землею. Супутник здійснюватиме моніторинг земної поверхні та льодовиків з 12-денною регулярністю, збираючи дані кожні 6 днів протягом трирічної місії. NISAR буде вимірювати зміни в екосистемах, динаміці поверхні та льодових масах, надаючи важливу інформацію про біомасу, природні небезпеки, підвищення рівня моря та ґрунтові води, а також підтримуючи інші програми.

Та ще багато інших місій: 

NASA’s Artemis II Mission
Переслідувач мрій Sierra Space
New Shepard → NS-27

Космос — це не лише наука, а й захист нашої планети!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Енергія без обмежень: революційний підхід до харчування для активного життя.

В рамках загальносистемного проєкту формування навиків та популяризації здорового способу життя і рухової активності «Екологія життя». У зат...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (5) Виставка картин (4) Виставка робіт (5) виставка художніх робіт (6) Відомі люди (25) Вікторини (21) Всесвітній день авіації і космонавтики (3) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (6) день Європи (5) День захисника України (9) День знань (9) День книги (16) День незалежності України (10) день пам'яті (11) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (7) Екологія (17) Європа (9) здоровий спосіб життя (40) ігрове навчання (14) книги (60) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (7) майстер-клас (22) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (21) Музика (8) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (6) Письменники (59) Письменники України (57) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (26) Сторінка історії (56) У світі права (10) Україна (151) українська мова (7) українська письменниця (15) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (18) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (130) Чорнобиль (3)