понеділок, 21 вересня 2020 р.

Право на мир

   Міжнародний день миру відзначають у всьому світі з 1981 року за ініціативи Генеральної Асамблеї ООН як день всесвітньої відмови від насильства та вогню.

До 2001 року цей день відзначали кожен третій вівторок вересня, у день відкриття чергової сесії ООН. Проте, у резолюції від 7 вересня 2001 року Генеральна Асамблея ООН прийняла постанову, за якою з 2002 року святкування «Міжнародного дня миру» має проходити кожен рік в одну і ту ж дату – 21 вересня.
В Україні День миру встановлений Указом Президента від 05.02.2002 № 100/2002 «День миру» і відзначається щорічно 21 вересня – Міжнародний день миру.

Емблемою Міжнародного дня миру, є білий голуб з оливковою гілкою. Уперше цей символ був представлений на Всесвітньому конгресі прихильників миру, що проходив у Парижі в 1949 році.
Найбільше у світі щастя – це мир,коли люди живуть дружно та спокійно, земля не здригається від страшних вибухів, не ллються сльози горя та втрат. Цей день присвячений ідеалам миру як у відносинах усередині держав, так і у відносинах між усіма державами, народами та покликаний змусити всіх не тільки задуматись, але й зробити щось заради спокою на Землі.
У цей день ООН закликає всі країни зупинити військові дії і хоча б на 24 години припинити проливати кров. Тільки мирні переговори та вирішення наявних проблем шляхом діалогу і компромісних рішень можуть дати дійсно відчутні результати і користь для всього людства.
Невід'ємною процедурою початку святкових заходів служить символічний дзвін «Дзвона миру». Цей дзвін був відлитий з монет, які зібрали діти з 60 країн світу. На дзвоні красується напис, якиий відомий  багатьом: «Хай живе загальний мир у всьому світі». Його подарувала Японія ООН в 1954 році. Церемонія триває приблизно 15 хвилин, в ході якої обов'язково є місце і хвилині мовчання, в пам'ять про тих, хто загинув у військових конфліктах. Церемонія завжди проходить за участю Генерального секретаря ООН, який і дзвонить у «Дзвін миру».
  У цей день кожна людина замислюється над тим, а що вона особисто зробила заради миру і злагоди хоча б у своєму оточуючому світі.
 Ще донедавна для всіх українців мир був повсякденною реальністю. Але сьогодні на Сході держави ведуться бойові дії і колись такі прості слова з побажаннями миру стали головними і визначальними у житті кожного українця зі Сходу і Заходу, Півночі і Півдня.

Тим часом, Сіднейський інститут економіки й миру оприлюднив черговий індекс миролюбності країн, за яким Україні було відведено 150-ту позицію зі 163 можливих, за представленим рейтингом, Україна входить до 20 найбільш небезпечних країн світу. До п’ятірки найбільш миролюбних держав планети увійшли- Ісландія, Нова Зеландія, Португалію, Австрія та Данія.
 В цілому, як відзначає дослідження, у 2019 році світ вперше за останні 5 років покращив показники миролюбності, яка досягла хай невеликого, але зростання.    Для України святкування Дня миру актуальне як ніколи, так як у 2014 році в Україні  почалися бойові дії на східних територіях Луганської і Донецької області. 
 В бібліотеках, бібліотекарі проводять інформаційні дні, дискусії, майстер-класи, мета яких сприяти миру і взаєморозумінню в українському суспільстві.  
  Після проведення інформаційної години дітям, на тему миру, бібліотекарі 
надихнули їх  на створення малюнків. 

"Мир не можна утримати силою. Його можна досягнути лише через порозуміння."                                                                      Альберт Ейнштейн
  


Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)