вівторок, 1 вересня 2020 р.

До країни знань мандруємо з книжками



1 вересня – особливе свято - день,з якого починається дорога в майбутнє для кожного з нас - День знань.  Це час, коли хтось вперше після веселих і тривалих літніх канікул йде до школи, а хтось розпочинає шлях до нових звершень, до самостійного життя, який відкриває світ пізнання у Вищих навчальних закладах.У сучасному світі успіх та прогрес не можливий без якісної освіти.Тому в новому навчальному році зичимо усім школярам та студентам на шляху підкорення нових вершин зустріти добрих і надійних друзів та досягти омріяної мети.
   Щоб  здобути багато славних перемог, досягнути вершин професійного успіху потрібно багато читати.       Книга - вікно у світ. Ніщо не може порівнятися з нею, але щоб зрозуміти книжки своїх улюблених письменників, потрібно постійно працювати і не шкодувати на це ні часу, не сил.  На допомогу цьому приходять бібліотеки. 

    Бібліотека – це скарбниця мудрості, дім знань, духовності,спілкування та творчості.

  Завдяки знанням можна змінити світ на краще, як це роблять українські школярі-винахідники.

Винаходи від українських школярів, які підкорили світ:
 Папір з опалого листя

Одинадцятикласник Валентин Фречка з села Сокирниця Хустського району Закарпатської області винайшов технологію створення паперу з опалого листя. Хлопець на кухонному блендері подрібнив сміття та від’єднав целюлозу, з якої можна виготовляти папір. Волокна змішував з водою та викладав утворену масу на форму. Коли матеріал просушувався на сонці, то розгладжував його за допомогою каменю.

   Так утворились цупкі аркуші паперу. Це є чудовим еко-стартапом. адже з такого матеріалу можна виготовляти стакани, тарілки, пакети, сумки, а також робити дизайнерський, крафтовий, пакувальний папір, або обкладинки книжок.

До того ж, лінія з переробки опалого сміття вже готується до запуску. Технологія пройшла випробування на спеціалізованому обладнанні і готова до роботи в “масштабних умовах”.

   За підрахунками хлопця, потрібна 1 т 681 кг листя, щоби виділити чисту целюлозу. З  1,681 т виходить 1 т целюлози. 1 т цієї сировини дає 20 тис аркушів паперу формату А4. 20 тис аркушів — це 40 упаковок по 50 аркушів, які зазвичай продаються в магазині

  Сировини потрібно більше при виготовлені паперу з листя ніж з дерева, але  тонна опалого листя в середньому збереже від вирубування 10 дерев.


                Пристрій для очищення води від нафти – Микола Іванченко
Для участі в міжнародній олімпіаді GENIUS, Микола створив винахід з очищення води від нафти, який може суттєво поліпшити екологічну ситуацію у світі. Ба більш того, у разі техногенної катастрофи за допомоги цього пристрою можна зберегти і природу, і не втратити корисну копалину. Хлопець винайшов гідрофобний адсорбент, який збиратиме тільки нафту, а воду відштовхуватиме.


Електронні окуляри для незрячих.
Ігор Шибка — звичайний школяр з Дніпра з незвичайно сильним бажанням зробити життя кожного зручнішим та комфортнішим. Його винахід попереджає про перешкоди, і таким чином полегшує пересування незрячих. Аналоги цьому винаходу у світі є, але Ігор зміг створити значно дешевший пристрій з тим же функціоналом.
Аналізатор якості повітря.
Учень Маріупольського технічного ліцею Артем Агванян - придумав портативний пристрій для визначення якості повітря. Воно дозволяє точково аналізувати стан повітря, а отримані дані виводить у вигляді інтерактивних графіків і зон: безбарвна - безпечна, жовта - небезпечні домішки, червона - гранична концентрація шкідливих летючих з'єднань. Для достовірності даних Артем використовував технологію Blockchain. Розмір аналізатора повітря дозволяє носити його з собою. Коштує він в п'ять разів дешевше аналогів - до $20.
 Максим Терентьєв робить ефективнішим лікування варикозних захворювань.

Талановитий школяр із Херсона створив пристрій, який за допомогою електричного струму покращує венозний кровообіг. Завдяки цьому хлопець може допомогти людям з варикозними захворюваннями. 
 

Вічний блокнот.

  Катя Михалко, Микита Владикін та Євген Шило вигадали вічний блокнот та олівець!
Уявіть блокнот, який ніколи не закінчується, олівець, який не потребує заточування і заміни. Це не фантастика, а реальні винаходи українських школярів. Записи будь-якою ручкою легко витираються із сторінок. Ідеально для студентів.
Бандаж, що замінює МРТ.
Сергій Дівянін ще у десятому класі створив дешеву заміну МРТ. Це система із мікро акселерометра, мікроконтролера, передавача та спеціального програмного забезпечення. Кілька хвилин сканування, і діагностика готова. Винахід виглядає як бандаж, який накладається на спину пацієнта та сканує хребет у декількох позиціях. Такий пристрій коштує всього 500 гривень, а зараз ним вже зацікавились іноземні медичні фірми.

Біогенна утилізація поліетилену.
 Катерина Малкіна розробила створила вражаючий винахід, який полягає в тому, щоб за допомогою певного виду личинок перетравлювати поліетилен. Уперше ефективний метод з утилізації пластикових відходів дівчина презентувала у 14-річному віці на олімпіаді з біології у Нідерландах у 2016 році.
   У спеціальний контейнер завантажуються поліетиленові пакети, а личинки їх їдять. Як показали дослідження,  100 личинок за день можуть з’їсти 1,7 грам поліетилену. А природі, щоб переробити один пакет знадобиться більше 100 років. 
  На допомогу у навчальному процесі бібліотекарі підготували книжкову виставку "Разом у майбутнє".

В нашій бібліотеці є серія популярних дитячих енциклопедій - "Я пізнаю світ" 

З них ви можете дізнатись про неоціненне значення рідної мови для духовного існування народу,нації,про здобутки мовознавчої науки,про цікаві факти з історії української мови.Познайомитесь з визначними місцями і національними особливостями,про столиці держав і видатних людей,народні традиції і звичаї.Дізнаєтеся про про вироблені вітром казкові скульптури на давньому вулкані й природні витвори води у підземних "палацах"; прочитаєте про диво-ліс у голому степу та про озера в яких більше солі ніж води.Навчитеся "бачит" вітри та "читати" хмари.Ви дізнаєтесь про тих,хто відкривав і збирав усі ці знання-найвидатніших учених.


Ще одна чудова серія - "Дитяча енциклопедія"
 

 

Юні читачі можуть познайомитись з прекрасним і дивовижним світом музики: історії її розвитку,особливості музичних форм і жанрів.Міфами про створення світу і людства,що дають нагоду долучитися до культурного надбання людства.Про дивовижний світ інформатики - чи розумніший комп"ютер за людину,чи має він пам"ять,як заходити в інтернет та шукати інформацію.Багато ілюстрацій та оповідок про Україну,її традиції та звичаї,розвиток економіки,науки ,освіти,культури.

Маркетинг Г 51:Навчальний посібник. - Київ:"Фірма "ІНКОС",Центр навчальної літератури.,2007.-255с.;16с.іл.Гірченко Т.Д.,Дубовик Щ.В.
  Навчальний посібник дозволяє читачам опанувати основи соціально-етичного маркетингу,зрозуміти його функції та інструментарій впливу на споживачів,виробити ефективні стратегії позиціонування та конкурентоспроможності,ознайомлює із процесом розробляння доцільного комплекту маркетингу на основі результатів дослідження,яка охоплює товарну,цінову, збутову та комунікативну політики.

Менеджмент С 42.Навчальний посібник.-К.:Центр учбової літератури,2007.-416с.Скібіцька Л.і,Скібіцький О.М.
  У навчальному посібнику висвітлюються питання сучасної теорії та практики менеджменту,зарубіжний досвід управління організаціями в умовах ринкової економіки.


Макроекономіка В 48:Навчальний посібник.- К.:Центр навчальної літератури,2006.-176 с.Вініченко І.І.,Гончаренко О.В.,Дацій Н.В.,Корецька С.О.
  У навчальному посібнику висвітлено основні проблеми макроекономічного аналізу.Посібник складений за нормативною програмою курсу "Макроекономіка".До кожної теми подано тести,проблемні питання,питання для самоперевірки та задачі для вирішення.


Гроші та кредит -К.:Діакор.,К.:Вира-Р.,2003.-528 с.  Книга висвітлює актуальні проблеми теорії та практики,що  викладені у шіснадцяти темах.Науково-методичний комплекс кожної з тем допомагає глибоко оволодіти теоретичними положеннями,інструментами і важелями забезпечення сталості грошового обороту,стимулювання ринкових перетворень і економічного зростання.

Соціальне страхування:Підручник.-К.:Кондор.- 2004.- 464 с.Юрій С.І.,Щаварина М.П.,Шаманська Н.В.
У підручнику розглядається основне коло питань соціального страхування у контексті нормативно-законодавчих актів,що регулюють цей процес.Висвітлено сутність,методику формування фінансових ресурсів державних цільових фондів,дано характеристику основних видів матеріального забезпечення та соціальних послуг,що надаються за рахунок сплати страхових внесків.

Основи правознавства О75:Навчальний посібник/Під загальною редакцієюВ.П.Пастухова _ К.:Алерта,2005. - 377 с.
   У посібнику висвітлюються основи теорії держави і права,конституційного права України,основи адміністративного,цивільного,сімейного,трудового,земельного,екологічного,житлового,фінансового,кримінального права,правові основи підприємницької діяльності,чинна система правоохоронних органів України.В посібнику використано нове законодавство,враховані актуальні питання конституційної реформи,підвищення ролі релігійних організацій в формуванні духовних основ суспільства,правових засобів укріплення сім"ї,забезпечення охорони навколишнього середовища.

Основи охорони праці) 75:Підручник. 2-ге видання,доповнене та перероблене./К,Н,Ткачук,М,О,Халімовський,В,В,Зацарний,Д.В.Зеркалов,Р.В.Сабарно,О.І.Полукаров,В.С.Коз"яков,Л.О.Мітюк,За ред.К.н.Ткачука і М.О.Халімовського. - Основа,2006 - 448 с.
  У підручнику вперше наведена інформація щодо оцінки рівня безпеки,ризиків та газонебезпечних робіт. 
Викладені правові,нормативно-технічні та організаційні основи охорони праці,виробничої санітарії,безпеки виробництва,протипожежної безпеки.Висвітлює сучасний стан нормативно-правового та технічного забезпечення охорони  життя і здоров"я громадян України.

Політологія П 11:Навчальний посібник.Видання 2-е,переоблене та доповнене.- К.:Видавництво "Фірма"ІНКОС".Центр учбової літератури,2007.-288 с.
Посібник написаний з урахуванням сучасної зарубіжної та вітчизняної політологічної думки.Розглядаються вузлові проблеми політології,що стосуються ролі політичної влади,її призначення і завдань,політичної системи,політичних інститутів,держави,політичної культури,міжнародної політики.Аналізується досвід політичного розвитку зарубіжних країн та України.

Політична економія С 776Навч.посібник: - К.: Центр навчальної літератури,2006. - 344 с.
  В посібнику показано місце та роль політичної економії в системі економічних наук.Розглянуто основні засади економічного розвитку суспільства,етапи його формування,сутність,умови функціонування світової ринкової системи та суб"їктів ринкових відносин,показано структуру світового господарства.

Пропонуємо вашій увазі навчальні посібники, які сприятимуть удосконаленню навичок спілкування іноземними мовами.

Німецька мова.Розмовні теми / Худож.-оформлювач І. В. Осипов. - Харків: Фоліо, 2004. - 318с.
Англійська мова: Розмовні теми: Навч. посіб. для студентів фак. інозем. філології, університетів, ліцеїв, гімназій та коледжів / Худож.-оформлювач І. В. Осипов

 Ми підібрали чарівну скриньку,  для заповнення її корисними та цікавими знаннями :

Більш детальніше ознайомитись з цими та іншими посібниками можна в нашій бібліотеці. Ласкаво просимо!








































Немає коментарів:

Дописати коментар

“Не може існувати наша мрія, коли загублена історії перлина”

  Сьогодні відзначається Міжнародний день пам’яток та визначних місць та День пам’яток історії та культури в Україні.З метою популяризації к...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (106) Чорнобиль (2)