вівторок, 15 вересня 2020 р.

Таємниче життя Агати Крісті

«Сюжети своїх детективних романів я знаходжу за миттям посуду. Це таке дурне заняття, що мимоволі спадає на думку про вбивство ».
  Агата Крісті
  Сьогодні б легендарній авторці детективів  Агаті Крісті було б 130 років. 

Дама Агата Мері Кларисса Крістіледі Малловен, уроджена Міллер - англійська письменниця, яка народилася 15 вересня 1890 року в місті Торкі (графство Девон). 
  Цікаві факти

  Вона страждала дисграфією - нездатністю записувати текст. Всі її твори були надиктовані.
Літературна спадщина Крісті чимала - вважається, що вона продала більше книг, ніж будь-який інший письменник, за винятком Шекспіра; її твори були перекладені на 103 мови, що робить її автором, котрий найбільше перекладається на сьогоднішній день; вона є єдиним письменником детективного жанру, котрий досяг міжнародної популярності як драматург.
  Причиною для написання першого роману у Агати Крісті стала суперечка з сестрою, яка була літератором. Суперечка про те, що вона зможе зробити щось більш вартісне, ніж сестра.
 
     Крісті найбільше любила придумувати сюжети, гріючись в своїй величезній вікторіанській ванні та жуючи яблуко. 
‌   Її перша книга чекала п'ять років на публікацію, її відхилили шість видавництв.
‌Вона написала шість романів під псевдонімом Мері Уестмакотт, один з яких - "Розлучені навесні", - вона створила впродовж одних вихідних.
   ‌
‌    Впродовж усього життя Агата Крісті цікавилась археологією.  Свого другого чоловіка Макса Маллоуена вона зустріла під час розкопок в Урі. Вони одружились в 1930 році. Вона написала багато своїх романів саме під час розкопок, більшість з них - у спеціально побудованому будинку під назвою "Beit Agatha". Їхній шлюб завжди був щасливий і тривав до смерті Крісті в 1976 році.
      ‌Агата Крісті одного разу назвала себе "ковбасною машиною, ідеальною ковбасною машиною". Протягом багатьох років, в дуже стислі терміни вона випускала по дві книги на рік, плюс ще одну, яка завжди випускалася перед початком свята, так звана "Крісті на Різдво".
‌     Під час Першої світової війни Агата Крісті працювала медсестрою у військовому госпіталі, потім вона потрапила на роботу в аптеку, завдяки чому стала відмінно розбиратися в отруйних речовинах. Можливо, тому саме отруєння так часто зустрічається в її детективах. Там же Агата Крісті написала два оповідання - "Завіса" і "Забуте вбивство", які повинні були стати останніми книгами про Еркюля Пуаро і міс Марпл, двох її найпопулярніших персонажів. На прохання Агати Крісті обидві книги були заховані в банківський сейф і повинні були вийти в світ, коли Агата Крісті вже не зможе писати. 
Розповіді були видані в 1974 році, коли письменниці виповнилося 84 роки.
‌"Вона дописувала книгу до останньої глави, потім вибирала найсумнівнішого з підозрюваних і, повертаючись до початку, переробляла деякі моменти, щоб підставити його", - про це розповів Браян Алдісс, знайомий Агати Крісті.
‌    Образ Міс Марпл запозичений в її бабусі по материнській лінії.
‌Вона ненавиділа мармеладний пудинг і тарганів, але любила зелений колір і квіти - її улюбленою квіткою була конвалія, і дуже любила собак.
  Агата ‌Крісті стверджувала, що "бачила" Пуаро двічі у своєму житті: один раз він обідав у Савойї, а іншого разу вони зустрілись на кораблі на Канарських островах.
‌До 1930 року Агата Крісті вважала Пуаро "нестерпним", і до 1960 року описувала його як "огидного, пихатого, нудного, егоцентричного, малого паскудника". Але публіка любила його, тому Крісті відмовилася від задуму вбити його, стверджуючи, що це її обов'язок, аби вгамувати своїх читачів.

     ‌Фільм "Вбивство в Східному експресі" був єдиною екранізацією творів письменниці, яким Агата Крісті була повністю задоволена. Зокрема, вона сказала, що виконання Альбертом Фінні ролі Еркюля Пуаро було найближче до створеного нею літературного персонажа.
‌Агата Крісті є автором багатьох видатних висловлювань, найзнаменитішим з яких стало: "Свобода варта того, щоб за неї боротися".
‌Її книги були видані тиражем понад 2 мільярди екземплярів і перекладені на 103 мови світу. Агата Крісті стала одним із символів Великобританії, її шедеври є найбільш публікованими після Біблії та творів Шекспіра.
‌У 1972 році Крісті була увічнена у восковій фігурі музею Мадам Тюссо.

      ‌На надгробку Крісті в Сент-Мері є цитата з "Королеви фей" Едмунда Спенсера, яка починається словами "sleepe after toyle, port after stormie seas".
 З творами англійської письменниці і однією з найвідоміших у світі представниць детективного жанру,  ви зможете ознайомитися в наші бібліотеці.


 Аґата Крісті. Вбивство у «Східному експресі». - Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2017. - 288 с.    Знаменитий бельгійський детектив Еркюль Пуаро мусить терміново виїхати до Британії, але вільних місць у «Східному експресі» вже немає. Його виручає давній друг мсьє Бук, власник залізничної компанії. Зранку за сніданком детектив відзначає, що пасажири поїзда — люди різних національностей. Американець Ретчетт, що видається Пуаро надто підозрілим, просить детектива стати його охоронцем. Але той відмовляється. Уночі Пуаро весь час будитимуть різні звуки, а потім настане тиша — через снігові замети поїзд зупинився десь у Югославії, пасажири нервуються, а дивний містер Ретчетт лежить мертвим у своєму купе… Детектив Пуаро береться до розслідування. Кожен із пасажирів має алібі. Люди з різних країн, здається, не знайомі між собою, проте виправдовують одне одного. Пуаро доходить висновку: вони не випадково опинилися у потягу. Тепер підозрюються всі!

    Аґата Крісті. Детективні романи. Видавництво "Олімп"- , 1992. - 640 с. В збірник увійшли твори: Трагедія у трьох діях; Вілла «Білий Кінь»; Загадка Ендхауза; Убивство у «Східному експресі»; Десять негренят.
   Аґата Крісті. Таємнича пригода в Стайлзі: Видавництво-  Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля" - , 2018. - 288 с.   У розкішному маєтку Стайлз-Корт несподівано помирає його заможна господиня — Емілі Інґлтроп. Хтось підсипав жінці смертельну дозу стрихніну. Головним підозрюваним оголошено чоловіка загиблої, який у разі смерті Емілі має успадкувати все майно. Але це було б занадто очевидно… І, звісно, відомий детектив Еркюль Пуаро не зацікавився б простою справою. Таємниці, які приховують кімнати маєтку, до снаги розгадати лише йому.
   
Аґата Крісті. Останній сеанс : Видавництво- Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля" - , 2020. - 448с.        На сторінках оповідань, що увійшли до збірки, перед читачами постає нова Аґата Крісті — майстриня химерної і моторошної прози, де головним героєм є Надприродне. У цих історіях ви завітаєте до будинку з привидами, зазирнете у дзеркало, в якому видно майбутнє, станете свідком гніву богів, повірите в переселення душ, побуваєте на руїнах стародавніх цивілізацій і зустрінетеся віч-на-віч із пекельним Гончаком Смерті. А ще ви ніколи не забудете спіритичний сеанс від мадам Сімони. Ця відома медіум планує завершити свою практику. Але перед цим їй потрібно провести останній сеанс — із померлою донькою мадам Ікс…
      Аґата Крісті. "І не лишилось жодного" : Видавництво- Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля" - , 2017. - 288с.     Роман «І не лишилось жодного» було екранізовано безліч разів, зокрема відомим є двосерійний фільм «Десять негренят». Десятеро незнайомців опинилися на далекому Солдатському острові: усі отримали дивне запрошення приїхати сюди, до розкішного будинку. Однак поки вони не розуміють, хто і для чого їх викликав… Згодом починається жахіття: хтось жорстоко й вигадливо вбиває гостей, а зі столу, на якому стояло рівно десять порцелянових статуеток, перед кожним убивством зникає одна… Як ця моторошна історія пов’язана із дитячою лічилкою? І, головне, хто наступний?
  Аґата Крісті. "Поїзд о 4.50 з Педдінґтона" : Видавництво- Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля" - , 2012. - 320с.   Подруга міс Марпл стає свідком того, як у купе чоловік душить жінку. Ані у вагоні, ані вздовж колії трупа не знайшли. Тож леді-детектив придивляється до найближчого до місця трагедії маєтку й добирає для його господарів служницю — наводити лад і шукати тіло. Це простіше, ніж виявити душителя серед завсідників Резерфорд-Холу. Але міс Марпл змусить убивцю зізнатися! 

  Аґата Крісті. "Кишеня, повна жита" : Видавництво- Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля" - , 2017. - 288 с.   Отруєно відомого бізнесмена! Підозра відразу ж падає на основну спадкоємицю — його молоду дружину. Але незабаром її спіткала та сама доля, а злочинець уже зробив свій наступний крок: убито служницю. Серед речей цієї бідолашної знайшли любовні листи, та дівчина листувалася не тільки з коханим. Вона регулярно відписувала міс Марпл, яку вважала своєю наставницею. Цього разу леді-детектив розгадуватиме таємницю, від якої кров холоне в жилах… 

 АґатаКрісті. "Випробування невинуватістю" : Видавництво- Книжковий клуб "Клуб Сімейного Дозвілля" - , 2018. - 288 с.  У маєтку Сонячний Ріг знаходять мертвою місіс Рейчел Арґайл. У вбивстві звинувачують її прийомного сина Джека. Його ув’язнюють, адже в чоловіка немає алібі. Через певний час доктор Артур Калґарі заявляє, що може надати це алібі. Але в’язень помер ще до початку судового розслідування. Калґарі сповнений рішучості за всяку ціну виправдати Джека, нехай навіть посмертно, однак родина Арґайл не бажає допомагати йому в розслідуванні. Несподівано відбувається ще одне вбивство. Які таємниці приховує Сонячний Ріг і його мешканці? Чи причетні вони до того, що сталося? Хто цей вовк в овечій шкурі?
  
  Агату Крісті неможливо не любити. Потрібно прочитати всього лиш одну книгу, і ви потягнетесь за іншою, і так кожного разу. Обери свого героя та розгадуй загадки разом з ними. 






Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)