понеділок, 22 квітня 2024 р.

“Земля кричить “SOS!”


22 квітня – Всесвітній День Землі, свято єднання народів планети у справі захисту навколишнього середовища і збереження тих багатств і природних ресурсів, якими наділила нас природа.

Для відвідувачів бібліотеки №11 була підготовлена книжкова виставка та проведена екологічна година, про день Землі, важливість збереження природи та роль кожного з нас у цьому процесі.


 Це свято відзначається разом з іншими навесні, такими як День весняного рівнодення 20 березня, але відрізняється тематикою, яка більше спрямована на екологію. День Землі бере початок з 1840-х років, коли американський громадський діяч Джон Мортон ініціював кампанію з посадки дерев і кущів. Започаткований як День дерева в 1872 році, він швидко став популярним, а з 1970 року ставши більш широким і був офіційно визнаний ООН, як День Землі. Символом свята є зелена грецька буква Θ (тета) на білому тлі.


Під час війни в Україні однією з основних проблем стала забрудненість атмосфери, водних ресурсів і ґрунту. Часті бомбардування та обстріли населених пунктів спричинили викид великої кількості небезпечних хімічних речовин у навколишнє середовище.
Україна прагне стати повноцінним учасником передових світових процесів і реформування економіки з урахуванням екологічних аспектів. 
Серед основних реформ, що впроваджуватимуть у 2024 році, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець назвав:
  • кліматичну політику; 
  • моніторинг довкілля;
  •  управління відходами; 
  • екологічний контроль; 
  • запобігання промисловому забрудненню; 
  • стале управління водними ресурсами; лісову політику. (Ecopolitic.com.ua) 

Пересічна людина має потенціал зробити багато для збереження екології, починаючи з щоденних звичок і закінчуючи своїм впливом на суспільство та законодавців. Ось кілька простих, але ефективних способів:

1. Використовуйте енергозберігаючі лампочки та прилади, щоб зменшити споживання електроенергії.
2. Віддавайте перевагу відновлювальним джерелам енергії, таким як сонячна або вітрова енергія.
3. Зменшуйте використання пластикових продуктів та переходьте на біорозкладні матеріали.
4. Використовуйте масовий транспорт, велосипеди або ходіть пішки, замість користування власним автомобілем.
5. Підтримуйте програми переробки відходів та відокремленого збору сміття.
6. Зберігайте воду, закриваючи кран під час миття рук або зубів та встановлюючи економічні зливи на унітазі.
7. Садіть дерева та рослини, щоб зменшити викиди CO2 та покращити якість повітря.

Ці малі зусилля можуть мати велике значення в збереженні навколишнього середовища для майбутніх поколінь.






Немає коментарів:

Дописати коментар

“Квітоньки на писанці зірчасті”

Перед Великоднем у нашій бібліотеці відбулася творча майстерня, де бібліотекарі розповіли про традиції та символи розпису писанок. Пояснили,...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)