вівторок, 30 квітня 2024 р.

Джаз-музика вільних.

Кожного року 30 квітня усі куточки світу відзначають Міжнародний день джазу (International Jazz Day).
Бібліотекарі розповіли історію виникнення джазу та сучасні джазові композиції, та підготували цікаву вікторину. 

Характерними рисами музичної мови джазу спочатку стали імпровізація, поліритмія, заснована на синкопованих ритмах, і унікальний комплекс прийомів виконання ритмічної фактури — свінг.

Джаз — це більше, ніж просто різновид музики; це цілий спосіб життя та творча сила, яка з часом впливала на багатьох людей.

Багато великих музикантів джазу, таких як Луї Армстронг, Елла Фіцджеральд і Майлз Девіс, використали свою популярність і талант, щоб підтримати рух за громадянські права та протестувати проти расової дискримінації.


У сучасному розумінні джаз як напрямок склався в 1950-х роках, коли були об'єднані різні стилі, що відносяться до різних періодів часу.

Перша поява українського джазу та його представлення широкому загалу датується 29 грудня 1925 року, коли композитор Юлій Мейтус створив перший джазовий оркестр і з успіхом виступив у Харкові. Харківський джазовий ансамбль давав сольні концерти в місцевому театрі, та виконував  твори європейських джазових композиторів, джазові стандарти та твори афро-американських композиторів. 
 В рамках джазової музики таких стилів більше 30, в тому числі свінг, бібоп, кул-джаз, соул-джаз, есід-джаз та ін.


За репертуаром більшості українських виконавців можна зробити висновок, що вітчизняний джаз наразі перебуває на етапі пошуку власної ідентичності та шляху. Цей процес є складним і триває досить довго. Однією з характерних тенденцій є спроба створення образно-інтонаційного джазового "словника" на основі фольклорного матеріалу, як, наприклад, джазові аранжування у виконанні "ManSound", Івана Тараненка та Романа Гриньківа.



ManSound

Роман Гриньків
Українські джаз-виконавці:
Джамала 

Піаніст Миколай Акрітов

Сьогодні джаз продовжує надихати мільйони людей у ​​всьому світі. Він проникає у різні сфери життя, включаючи кіно, літературу, моду та мистецтво. Фестивалі джазу збирають тисячі шанувальників цього жанру з усіх куточків планети, демонструючи його універсальність та привабливість.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Працьовита бджілка.

  У рамках святкування Всесвітнього дня бджіл, який відзначається щорічно 20 травня, в нашій бібліотеці була проведена захоплююча вікторина ...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (5) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (8) здоровий спосіб життя (37) книги (43) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (19) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (48) У світі права (9) Україна (122) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (116) Чорнобиль (3)