понеділок, 29 серпня 2022 р.

“Уклін всім тим, хто край свій боронить."



   Сьогодні наша країна відзначає День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Вшановуються однаково і військові ЗСУ, і учасники добровольчих формувань.
  Символікою цього дня є квітка соняха, адже у серпні 2014 року, на полях саме із цією рослиною полягло багато українських воїнів.
  На території Міністерства оборони України збудовано Меморіальний комплекс "Зала пам"яті"
  Комплекс включає в себе:
1. Залу з книгою Пам"яті. Кожна сторінка має список імен воїнів які загинули даного числа того чи іншого року.
2. Стела із Дзвоном пам"яті.
3. Плац, на якому проводяться церемоніальні заходи.
  У Меморіалі щоденно з 8.45 до 9.30 відбувається ритуал поіменного згадування воїнів у день ритуалу починаючи з 1992 року. Після кожного імені бьє Дзвін пам"яті.
   Станом на 1 грудня 2021 року в книгу Пам"яті було внесено 4490 імен.
   Якщо на початку 2020 року в книзі Пам"яті було 17 пустих сторінок, то на на сьогодні Дзвін пам"яті мовчатиме лише 21 жовтня та 29 лютого.
  Починаючи з початку 2022 року внесення імен воїнів загинувших за Незалежність України тимчасово призупинено до настання Перемоги.
  Всі бажаючі можуть переглянути книгу Пам"яті в електронному варіанті "Зала пам"яті".
  Сьогодні вся країна в жалобі. Мають бути приспущені прапори.
  Кожен українець має вшанувати пам"ять наших воїнів хвилиною мовчання та молитвою.

  В нашій бібліотеці проводиться виставка книжок присвячена війні України з росією. Кожен відвідувач зможе вибрати для себе книгу. Є романи,  хроніки, щоденники, поезія.

Євген Положій 

«Іловайськ» – книга про мужність неймовірний героїзм і людяність українських солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, батальйонів тероборони, всіх тих, хто опинився в кінці серпня 2014 року в «Іловайському котлі», що став найбільшою поразкою української армії в ході війни на сході. Це чесна книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила краще, натомість, серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми.


Війна, якої не було. Хроніка Іловайської трагедії. В 2-х томах.
Роман Зіненко (нар. 1974 р.), колишній морський піхотинець, доброволець батальйону «Дніпро-1», був серед тих, хто в серпні 2014-го опинився в пеклі Іловайська.

Метою написання «Хроніки Іловайської трагедії» було прагнення автора зберегти і оприлюднити правдиву картину Іловайської операції в тому вигляді, в якому вона залишилися в пам’яті її учасників.
 Результати окремих журналістських досліджень, а також звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України також вміщені на сторінках цієї книжки. Переважна більшість зібраних фактів оприлюднена вперше. Перша частина видання висвітлює хронологію подій, що відбувалися 7–24 серпня 2014 року, коли бої точилися як в Іловайську, так і навколо нього. Друга частина видання висвітлює період з 25-го по 31 серпня 2014 року – від Дня Незалежності до відходу українських військових з Іловайська.

Ігор Родін  
Батальон "Донбас". Записки добровольца

Ігор Родін — воєнний історик і публіцист із Києва. Ви­вчав період Першої світової та Громадянської воєн, захоплював­ся російськими полководцями, ідеями Білого руху. Але 2014 року, у віці 53-х років, пішов захищати Україну від «русского мира». На фронт ішов добровольцем у складі батальйону «Донбас». При виході з Іловайська потрапив у полон до російських військових. Був звільнений під час обміну полоненими. До війни на Донбасі Ігор Родін написав дві книги і сорок вісім статей з російської воєнної історії. Тепер пише історію своєї країни. Першим результатом є ця книга.

"Спокійної ночі" автор Максим Петренко

Роман-щоденник добровольця 2014 року. Сюжет охоплює проміжок від 20 лютого по 24 липня 2014 року.
  Закінчення Майдану. Формування другого добровольчого батальйону НГУ. Бойові дії під Слов’янськом. Повернення на ротацію.
Це все тут є. Але у фокусі дещо інше.
Спілкування. Важливе, як кисень, в сучасному світі. Саме переписка дала можливість відновити цю історію в деталях.
Колишнє життя. Від нього важко відірватися, а чи можливо до нього повернутися?
Суспільство. Яким його бачить боєць?
Вибір. Що може зробити людина коли її світ руйнується на очах?
Тут усе справжнє. Кожен крок пережитий автором та іншими.

 «раКУРС» автора Світлана Талан
Роман про різні, але однаково переділені війною долі українців! Такі різні, але рівні перед війною, перед лихом герої однаково намагаються випросити у долі ще трохи щасливого життя. Якщо не для себе, то для наступних поколінь. Ця книга — про долі людей, чиє життя тепер матиме чіткі «до» і «після», про надії та втрати, про боротьбу й силу волі, про помилки, вічне шукання істини і непереборне бажання жити далі.




"72. Записки комбата" автор Олександр Вдовиченко

Про російсько-українську війну написано багато спогадів, мемуарів. Серед цієї літератури — літератури факту, літератури безпосереднього свідчення, прямої мови — трапляються книги, читаючи які, ти забуваєш, що їх писав не професійний автор, а справжній військовий. не є справжнім письменником. Друг Слов'ян написав, як на мене, чесну, відверту «місцями — досить жорстку». книгу, і зробив це цікаво та талановито. Це кінематографічне бачення подій, які автор оцінює зсередини, проза динамічна, проста у викладі, з точними описами персонажів, їхньої мови, їх характерів. У цьому випадку вона пишеться серйозно і впевнено.

Слов’янськ. Початок війни  автор Артем Шевченко

«Слов’янськ. Початок війни» — це документальне дослідження та хронікальний літопис найважливіших епізодів битви за місто Слов’янськ Донецької області, захоплення якого загоном бойовиків Гіркіна-«Стрєлкова» 12 квітня 2014 року стало початком гібридної збройної військової агресії РФ на українському Донбасі. Кожен розділ книжки має символічну назву зі словом «перший», яка відбиває суть того, що відбувалося навесні 2014 року: «Перша кров», «Перша зрада», «Перша страта», «Перший бій», «Перша перемога»… У книжці використано архівні фото й записи інтерв’ю з ключовими військово-політичними керівниками України, які ухвалювали головні рішення в ті буремні часи. Також у кожному з епізодів з’являються спогади героїв, що безпосередньо брали участь у тих драматичних, героїчних і трагічних подіях.

Тимчук В. Зі сходом сонця : поезії / В. Тимчук. – Львів : Простір-М, 2020. – 114 с. : іл.

Збірка «Зі сходом сонця» є своєрідним щоденником автора, який на лінії фронту українського Приазов’я (місто Волноваха, села Новотроїцьке, Старогнатівка, Гранітне, місто Маріуполь) провів 8 місяців.

Війна традиційно є і моментом, і тяглістю, коли осмислюються і зважуються життя і цінності, орієнтири і стосунки з почуттями. У поетичній збірці є чи не все: подвиг і постава, загибель і відродження, туга і любов.

Як людина, офіцер, учасник безпосередніх подій все тут пережите, побачене, оцінене свідомістю, пропущене через призму серця. Без описів історій, людського болю, щоденної високої напруги, автор спробував правдиво показати не тільки хід війни з її трагічними наслідками, але Людину, яка перейшла з мирного життя і одразу опинилася в епіцентрі зони бойових дій. Тут поступово відбулося її переосмислення вартості самого життя, сприйняття переживань, коли війною війнуло в лице.

Тимчук, В.
Вогнити! Вижити! Перемогти! / Володимир Тимчук. – Львів: Вид-во «Астролябія», 2016. – 160 с.

Війна на українському сході викрила досі нехтувану грань в українському мистецтві, присвячену героїзмові, звитязі та злободенності війни. Володимир Тимчук відгукнувся на цей мистецький виклик поетичними творами, джерелом натхнення для яких стали знайомі та незнайомі йому захисники України, а також перекладами чи не перлин мілітарної поезії зі світової поетичної скарбниці. Також подано низку поезій близького спрямування, написаних автором до 2014 року.


28 серпня в нашій бібліотеці була проведена книжкова онлайн-виставка. 
Посилання на сторінку Фейсбук


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)