суботу, 11 червня 2022 р.

"Захист дитинства у цілому світі Це місія честі, любові, добра."

                             
   Праця посідає важливе місце в гідному житті. Праця не тільки надає засоби до існування, але також сприяє індивідуальному розвитку та зміцнює населення і суспільство в цілому. Однак дитяча праця – це позбавлення дітей людської гідності.
   12 червня – Всесвітній день боротьби з дитячою працею. Він встановлений Міжнародною організацією праці, яка бореться з проявами експлуатації дітей на різних рівнях.
   У Міжнародній організації праці (МОП) відзначають, що сьогодні працює кожна десята дитина у віці від 5 до 17 років. При цьому в нинішніх умовах кризи, викликаної пандемією, «армія» трудящих неповнолітніх стрімко зростає. Багато бідних сімей змушені відправляти дітей на заробітки.
   Дитяча праця — це залучення дітей до роботи на регулярній основі. Стаття 52 Конституції України визначає, що будь-яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються за законом.
   Вікові обмеження, особливості залучення дитини до праці та порядок застосування праці дітей визначаються статтею 21 Закону України “Про охорону дитинства” та законодавством України про працю.
   Заборонено:
- залучати неповнолітніх працівників до нічних, надурочних робіт та робіт у вихідні дні (ст.55, 63, 192 КЗпП, ст.11 Закону «Про охорону праці»);
- застосовувати працю неповнолітніх осіб на важких роботах та на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах (ст. 190 КЗпП, ст.11 «Про охорону праці»);
- залучати неповнолітніх осіб до підіймання та переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми (ст.190 КЗпП, ст. 11 Закону «Про охорону праці»). В Конституції України зазначено, що використання праці неповнолітніх на небезпечних для їх здоров’я роботах забороняється (ст.43), а експлуатація дитини переслідується за законом (ст.52).
   Конвенція щодо ліквідації найгірших форм дитячої праці, забороняє залучення дітей молодше 18 років до робіт, які завдають шкоди їх здоров'ю та моральному або психологічному стану. До таких занять відноситься робота при надзвичайно високих або низьких температурах і праця з використанням небезпечних хімічних речовин.
   «У сучасному світі не повинно бути місця дитячій праці. Вона забирає у дітей майбутнє і не дозволяє сім'ям вирватися з бідності», - заявив Генеральний директор МОП Гай Райдер.

                       
   Міжнародна організація праці ще у 2017 році поставила амбітну мету – до 2025 року ліквідувати будь-які форми експлуатації дитячої праці.


Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)