вівторок, 14 червня 2022 р.

“Донорство -висока місія!”




Щорічно 14 червня відзначається Всесвітній день донора крові. Цю дату було обрано не випадково, адже саме у цей день у 1868 році народився австрійський лікар Карл Ландштейнер, який відкрив різні групи крові у людини.

Щоденно в Україні багато людей потребують переливання крові, і ця потреба може виникнути у будь-кого, незалежно від віку чи соціального статусу.
Що необхідно знати, аби стати донором та врятувати життя людей?


Донором може бути кожна здорова людина у віці від 18 років. Не допускаються до здавання крові особи, які страждають гострими і хронічними захворюваннями. Крім медичних показань до донорства не допускаються особи, які перебувають на обліку в наркологічному, шкірно-венерологічному і туберкульозному диспансерах. 
Абсолютні протипоказання (усунення від донорства незалежно від давності захворювання і результатів лікування): СНІД, носійство ВІЛ-інфекції, сифіліс, вірусні гепатити, туберкульоз, бронхіальна астма, виразкова хвороба шлунка і 12-палої кишки, злоякісні захворювання, наркоманія, алкоголізм та ін.

Паління безпосередньо після забору крові може нанести шкоду самому донору.
Працівники, які виявили бажання здати кров, звільняються від роботи на підприємстві, установі чи організації із збереженням за ними середнього заробітку. Для цього необхідно подати заяву не пізніше як за один робочий день із проханням відпустити з роботи для медичного обстеження чи здачі крові. Дозвіл оформлюється відповідним наказом.

Декілька фактів про донорство крові
Слово «донор» походить від лат. donare - «дарувати». Людини, що потребує переливання і отримує донорську кров, називається «реципієнт».
Бути донорами можуть 10-15% населення, але реально людей, що здають кров, в десять разів менше.
Переливання крові рятує життя і покращує здоров'я.
Для одного реципієнта, в середньому, потрібні три донора цільної крові.
У донорів значно менший ризик серцево-судинних захворювань . Американська медична асоціація стверджує, що люди, які здавали кров кожні півроку, мали менше інфарктів та інсультів.

Як дізнатися, де та коли приймають кров у моєму місті?

🩸 Волонтерська організація ДонорUA щодня публікує графік роботи відділень по всій Україні в соцмережах. Підпишіться на Facebook або Telegram


Поки наші воїни рятують нам життя, наш обов'язок поділитися кров'ю з ними.
Україна понад усе!!! 💛💙


Варто пам’ятати, що завдяки донорству можна врятувати багато життів та дати надію важкохворим людям і їхнім близьким на одужання.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)