вівторок, 1 лютого 2022 р.

читання в голос. 1 лютого

 

Коли у американського мільярдера Уоррена Баффіта запитують, в чому полягає формула успіху, інвестор відповідає: «Я просто сиджу в своєму офісі і читаю книги». Незважаючи на засилля хитромудрих гаджетів і потоки візуального контенту, в яких того й гляди захлинеться друкований текст, на чолі ментальних процесів, задіяних в обробці інформації, як і сотні років тому, лежать навички вдумливого читання.
    Найкраща форма залучення дитини до книги – це сімейне читання. Якщо ви хочете долучити своє чадо до книги, не варто чекати ентузіазму, якщо ви самі сидите за комп’ютером. Позитивний приклад для дитини, коли батько сам читає. І читає не тільки для себе, а вголос, щоб дитина це чула і слухала.
 

Дослідження показують, що матеріал, прочитаний вголос, набагато краще сприймається читачем. Не тільки в початкових класах школи, а навіть деякі пари в університеті побудовані таким чином, що студенту доводиться читати вголос.

Основні аргументи на користь читання вголос:

  • Вплив на дикцію. При всьому бажанні читає «про себе» його дикція не розвивається, в той час як читання «вголос» значно покращує навик побудови речень. Мова стає красивішою, іншими словами.
  • Поліпшується розуміння. Коли діти активно включені до історії, вони глибше розуміють те, що відбувається. Спостерігаючи за розвитком сюжету, ви можете перевірити, чи розуміє ваша дитина, що відбувається. Запитайте його, що буде далі, що він думає про героїв та їхні вчинки.
  • Покращуються навички аудіювання. Читання вголос виховує розуміння багатства мови та допомагає розвинути  слух.
  • Позбавлення від слів-паразитів. Вважається, що методика «вголос» краще справляється з цим завданням. Хоча, звичайно, потрібно враховувати, що саме читає людина.
  • Поставлення ораторських навичок. «Про себе», безумовно, можна набрати базу знань, але дикцію і впевненість розвиває саме варіант «вголос».
  • Підвищення ерудиції та комунікативних навичок.   Вважається і підтверджується статистично, що люди, які читають «вголос», більш комунікативні та гострі / швидкі на мову.
   РЕКОРД ШВИДКОСТІ ЧИТАННЯ ВГОЛОС: ЦІКАВІ ФАКТИ

Починаючи з першого і по четвертий клас норми читання можуть щорічно змінюватись, але до кінця цього періоду швидкість читання учня повинна в середньому становити 130-140 слів за хвилину. 

При читанні тексту вголос зріла людина здатна відтворити не більше 250-260 слів в хвилину, а багато людей читають і того повільніше. 

РЕКОРДСМЕНКА З УКРАЇНИ
Особистий рекорд швидкості читання киянка Іринка Іваченко поставила вже в 16 років. Він склав 163 333 слів в хвилину. До того ж їй вдалося повністю засвоїти зміст прочитаного матеріалу. Цей результат був зафіксований офіційно і є до цих пір неподоланним.

Євгенія Алексєєнко прочитала 1390 слів протягом однієї п'ятої секунди- за час, який потрібно, щоб моргнути. Їй було також запропоновано кілька журналів, романів і критичних оглядів, які вона знову прочитала без жодних видимих ​​зусиль.

Один із екзаменаторів написав: "Ми випитували у неї всілякі подробиці, і часто це була суто технічна інформація, яку нормальна людина її віку ніколи не зможе зрозуміти.

Проте відповіді, які давала тестована, доводили, що вона все чудово розуміє”.

Відомі актори мають свої уподобання, які охоче рекомендують для прочитання.

 Відомий режисер, сценарист, актор театру і кіно, лауреат театральної премії «Київська пектораль», заслужений артист АР Крим, Ахтем Сеітаблаєв


Я дуже люблю відкривати фізичну, «живу» книгу. Катастрофічно не можу читати в електронці. Можу, але тоді із великим задоволенням роздруковую на папері, сценарії в тому числі,мені подобається це тактильне спілкування із книгою, та й запам'ятовується краще.

Нещодавно прочитав ще не виданий роман «Таємниці старого лами» нашого сучасника, українського автора бурятського-монгольського походження Доржа Бату. Він відомий за серією історій про Франческу – співробітницю НАСА. «Франческа» – виробничий роман про працівників НАСА. Однак написано так елегантно, з таким почуттям гумору,  що відчуваєш, як автор дуже любить своїх персонажів.

«Таємниці старого лами» – дуже об’ємна у своєму гуманізмі. Блискуча композиція і траєкторії всіх героїв майстерно переплетені. Прочитав на одному подиху і написав потім Доржу листа зі своїм захопленням.

Богдан Бенюк, актор театру і кіно, Народний артист України, актор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка:



 Раджу всім почитати роман «Століття Якова» українського письменника Володимира Лиса, та й не лише цей його твір, а й інші. Також, почитайте «Ромео і Джульєтту» Шекспіра в новому перекладі Юрія Андруховича. Ще мені дуже подобається як пише Любко Дереш, всі його твори гідні того, щоб ними захоплювались.

Ірма Вітовська, актриса театру і кіно, заслужена артистка України, актриса Київського академічного Молодого театру:


Зараз на читання залишається все менше часу, але я люблю хорошу книгу і читаю сучасну українську літературу, зараз почну «Коханці юстиції» Юрія Андруховича. Дуже люблю «Фелікс Австрія» Софії Андрухович і переконана, що її неодмінно потрібно екранізувати Всім раджу почитати роман Сергія Жадана "Інтернат", він зараз дуже на часі, бо розповідає про те, як змінилося життя людей, коли на Сході України почалась війна. Мені дуже подобається книга нашого визнаного майстра оповідання Олеся Ульяненка «Яйця динозавра». 

Дмитро Ступка, актор театру і кіно, актор Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

До своїх найулюбленіших книг, які варто б читати всім, я відніс: «Тартюф, або дурисвіт» Мольєра, пьєсу-казку "Турандот" Карло Гоцці.  Ще мені дуже подобаються твори Стівена Кінга, особливо, його роман «Крістіна» – про машину, яка поводить себе, як жінка. Раджу почитати український переклад знаменитої книги найвідомішого сучасного англійського фізика, космолога Стівена Гокінга «Коротка історія часу». 

Пропонуємо до вашої уваги уривок роману Джеймса Гедлі Чейза "Орхідей для міс Блендіш не буде."





Немає коментарів:

Дописати коментар

Багатогранний талант Ліни Костенко

Сьогодні, 19 березня, святкує свій день народження, українська письменниця Ліна Костенко. Ліна Василівна Костенко народилася у сім’ї вчителі...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (9) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (14) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (35) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (5) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (57) Письменники України (52) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (109) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (100) Чорнобиль (2)