пʼятницю, 11 лютого 2022 р.

Хочете жити в Україні як у Норвегії?

Чомусь вже давно закріпився такий стереотип у головах українців, що за кордоном гарантовано краще. І безліч їх кожного року покидають батьківщину та їдуть за кращим життям в інші країни.
За різними статистичними даними, за кордоном сьогодні працює кожен сьомий українець, тобто більш як 7 мільйонів громадян працездатного віку.
В останні роки вік українських емігрантів зменшився, саме молодь активно полишає території України.
Чому молоді люди покидають Україну?
Хтось навчатися, хтось працювати, а хтось і те, і інше. Ми звикли, що «там» завжди все добре, стабільно і визначено. Але чи справді все так гладко, як уявляється?
Сьогодні до нашої бібліотеки завітала дочка нашого постійного читача, Олена Миколаївна. Вона вже 15 років проживає у Норвегії.
Як жити в Україні, як у Норвегії?



Сонце сходить над фіордами, заповнює нескінченним світлом всі улоговини та ущелини, гріє і дає можливість читати газети під куполом небес до одинадцятої години чи то вечора, чи ночі.




Сучасне життя Норвегії більше нагадує існування між учора та завтра. Цей, здавалося б, немислимий парадокс є визначальною складовою того, що означає типово норвезьке. Відчути це якнайкраще можна в Ставангері, позиціонується як нафтова столиця, а також місті знаків епохи вікінгів.



Саме на цих землях у 880-х роках відбулося об'єднання безлічі дрібних королівств у єдину державу під керівництвом Харальда Прекрасноволосого, і ця дата вважається офіційною точкою відліку для історії Норвегії.

Сила норвежців, що твердою ходою крокують з минулого в майбутнє, полягає в тому, що вони не забули про сьогодення. Ті соціальні програми у галузі медицини, освіти, допомоги інвалідам, реабілітації тих, хто опинився на дні суспільства, виводять Норвегію на перше місце у списку благополучних та успішних країн. Неодноразово доводилося чути від норвежців фразу: «Наша країна — модель наслідування» - Олена Сом-Сердюкова.

У Норвегії нема ієрархії, всі звертаються один до одного на ім’я і немає такого, щоб бос тобі наказав, а ти маєш це робити. До тебе є кредит довіри.

В країні існує принцип синергії "Ми різні, всі ми гарні! Розвинена культура вчити одне одного. Люди думають не тільки про себе, а й про інших. "Я відповідаю за себе! "

Дуже прикро чути від іноземних гостей, як брудно у нашій столиці, адже це залежить від кожного громадянина. Такі елементарні речі...




Що треба змінити, щоб покращити якість життя в Україні? Необхідність зміни ставлення, менталітету, mindset– спосіб мислення. Сподіваємося, що молоде покоління зрозуміє що покращення полягає у самих людях, і зможе змінити життя в Україні. Саме вони, згадали про розвиток науки і культури, освіти. Прочитана книга може змінити спосіб мислення.

Олена Миколаївна подарувала нашій і в шкільну бібліотеки свої 📚книжки.
Книга "Русь вікінгів" Гальвора Чйона - переклад: з норвезької Олени Сом-Сердюкової

"Дорожні знаки", Вільні умоглядні розвідки та путівні нотатки мандруючого мистецтвознавця як штрихи до портрета сучасності. Також ця книжкаа рефлексій від задоволення зустрічами з красивим та цікавим, вічним та досконалим.





https://zn.ua/SOCIUM/zdravstvuy,_norvegiya,_takaya,_kak_ty_est.html








Немає коментарів:

Дописати коментар

Багатогранний талант Ліни Костенко

Сьогодні, 19 березня, святкує свій день народження, українська письменниця Ліна Костенко. Ліна Василівна Костенко народилася у сім’ї вчителі...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (9) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (14) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (35) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (5) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (57) Письменники України (52) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (109) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (100) Чорнобиль (2)