понеділок, 21 лютого 2022 р.

Наша мова лунає у пісні і в серці дзвенить



Сьогодні відзначається свято, що порушує питання важливості та самобутності кожної мови. Мова – це унікальна культурна спадщина кожної окремої національності на планеті. Чим багатша наша культурна спадщина – тим краще для всіх.
Зараз у всьому світі відбувається глобальний процес вимирання мов. Виною тому глобалізація і міграція населення, особливо гостро проблема стоїть для корінних народів Америки, Африки, Австралії та Індокитаю. Також малі мови витісняють такі «гіганти» як англійська, французська, російська, китайська тощо.


Факти про мови світу
  • Найпоширенішою мовою у світі є – мандарин (китайська), далі йде іспанська, потім англійська та хінді. Близько 1,3 млрд. людей спілкуються на китайській (це найбільший показник серед всіх мов світу). Крім того, китайська мова вважається найдавнішою з тих, що нині існують. Загальна кількість ієрогліфів в Китаї перевищує 80 тисяч. Для розуміння 80% тексту досить знати 500 ієрогліфів, 2000 буде досить для його 99% розуміння, а також для перегляду фільмів з субтитрами і читання газет.
  • Найбільше мов у Папуа-Новій Гвінеї. Тут спілкуються на понад семистах папуаських і меланезійських мовах та діалектах. Логічно, що домовитися про те, яка з них стане державною, було складно.
Тому, згідно із конституцією країни, державна мова тут відсутня, а в документації застосовується англійська мова та її місцевий варіант – піджин-інгліш («ток-пісін»).

  • Вчені запевняють, що найближчою генеалогічно до української є білоруська мова. На їхнє переконання, починаючи з IX—XI століття обидві мови формувалися на спільній діалектній базі, а обидва народи до XVI століття мали спільну писемну книжну українсько-білоруську мову.
Українська мова – одна з найбільш вокальних та милозвучних мов світу. Філологи кажуть, що все це – через те, що ми маємо досить велику кількість фонем — 48.

Українська мова має чимало говірок: Степовий говір, Слобожанський, Середньонаддніпрянський, Підляський, Західнополіський, Середньополіський, Східнополіський.

Українська мова є однією із найдавніших на нашому континенті.

  • У корінних мешканців острова Бугенвіль є свою власна мова і алфавіт, що складається всього з 11 букв.
  • У деяких регіонах В’єтнаму поширена мова під назвою седанг, в алфавіті якої є цілих півсотні голосних літер.

Мови, що зникають
Мансі – наріччі північноамериканських індійців, розмовляє лише двоє осіб, яким понад 70 років.
В Україні під загрозою перебувають понад 10 мов. Караїмська мова на території Кримського півострова вважається зниклою, а у західних областях вона під загрозою зникнення.

У небезпеці також кримськотатарська, ногайська мови, мова маріупольських греків і кримський варіант турецької мови. Русинська мова на Закарпатті має статус «вразливої».
Як рятують мови?
У 2009 році вчені Кембриджського університету почали архівувати вимираючі мови і збирати аудіо та відеофайли з народними міфами, легендами та піснями. Отриману інформацію оцифровують, усі охочі можуть отримати до неї доступ.

ЮНЕСКО у свою чергу закликає до збереження мовного різноманіття в світі. Експерти видали спочатку «Червону книгу зникаючих мов» (Red Book of Endangered Languages), а потім «Атлас мов світу, що знаходяться під загрозою зникнення» (Atlas of the World’s Languages ​​in Danger), який має свою онлайн-версію (http://www.unesco.org/languages-atlas/en/atlasmap.html).

Пропонуємо вашій увазі вікторину:

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Патріотично віддана українському слову”

Марія Морозенко  Книжкова викладка Дивне це відчуття: дні життя, мов стара етажерка. Миті щастя – книжки, які хочеться так зберегти. І вдивл...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (9) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (14) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (35) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (5) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (57) Письменники України (52) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (109) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (100) Чорнобиль (2)