пʼятницю, 8 травня 2020 р.

Це слово «мати», що не тільки дітям солодке, ніби винограду грость"


 Можна пройти крізь пустелі та хащі...
Тільки без мами не можна нізащо
бо найдорожче стоїть за словами:
в світі усе починається з мами...
Анотолій Костецький




День матері в Україні відзначають у другу неділю травня. Це свято - привід сказати мамі про те, що вона - найрідніша та найдорожча людина.
     Вперше встановлене офіційно Конгресом США 8 травня 1914. Після першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німецькій Державі, Чехословацькій республіці.

  З XVII по XIX століття у Великій Британії відзначалася так звана Материнська неділя[en] (англ. Mothering Sunday) — четверта неділя Великого посту присвячена вшануванню матерів у всій країні.
  У 1907 році американка Анна Джарвіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшанування матерів та їхньої ролі у житті кожної людини у пам'ять про свою матір, Анну Марію Рівз-Джарвіс, відому громадську діячку, що боролася за розвиток сфери охорони здоров'я у США. Джарвіс написала листи до державних установ, законодавчих органів і видатним особам з пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів. У 1910 році штат Вірджинія першим визнав День Матері офіційним святом.

     У 1914 році, президент США Вудро Вільсон оголосив другу неділю травня національним святом на честь усіх американських матерів. Після завершення Першої світової війни День Матері почали відзначати і в Європі.

     Слідом за США другу неділю травня оголосили святом 85 країн (в тому числі: Бахрейн, Гонконг, Індія, Малайзія, Мексика, Нікарагуа, Об'єднані Арабські Емірати, Оман, Пакистан, Катар, Саудівська Аравія, Сінгапур, Австралія, Україна та ін.).
   Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Ініціатором урочистостей була Олена Кисілевська, редактор тижневика «Жіноча доля». Також, 1929 року «Союз українок» зініціював впровадження цього свята на Тернопільщині. Організації «Просвіта», «Рідна школа», «Пласт», «Сокіл» та інші організовували концерти, конференції, фестивалі по всій Східній Галичині. Відтоді, День Матері відзначали дуже широко.
   Про маму написано багато віршів і пісень. Ми пропонуємо згадати твори відомих українських письменників присвячені матері.

Дитячі вірші про маму:  
Леся Храплива-Щур 
"У квітні"
Тетяна Винник 
"Моя матуся"
Степан Олійник 
"Наші мами" 
Марія Пономаренко 
"Якщо говорити між нами"
Анатолій Костецький "Все починається з мами"

    Олена Пчілка
Ти надо мною в темні ночі
Ніколи не стуляла очі,
І сповивала, і кохала,
Мене малого доглядала,
Малому виглядала долю
  
    Микола Луків
За все, що маю, дякую тобі,
За все, що маю і що буду мати…
Ночами сняться зорі голубі
І вишні білі на причілку хати.

Немов пилину, світ мене крутив,
Ловив я мрію і мету високу.
Пробач мені, що тяжко завинив, –
Лишив тебе на старість одиноку.       

     Дмитро Павличко
Я в світі прийшов із маминого слова,
Пробився, наче із яйця, пташа.
Та наді мною шкаралуща нова –
І в ній тепер живе моя душа.

То – космосу яйце. Я бачу в ньому
Вогненні тріщини, коли заграє грім,
Та не дійду ніколи до пролому,
Що міг би стати виходом моїм.

Вертаюся до рідного порога,
Будую над собою укриття…
Від матері до матері дорога –
Це просто називається – життя!


Тарас Шевченко, Леся Українка, Євген Гребінка, Пантелеймон Куліш, Борис Грінченко, Олена Пчілка, Борис Олійник.


Книга про матір.
   У цій унікальній за змістом антології вперше тематично підібрані та об’єднані поетичні твори 232-х українських поетів, що присвячені українській матері, яка на важких роздоріжжях історії самовіддано бореться за добро і світло в житті своїх дітей, за продовження роду, а значить – за збереження і відродження української нації. 


"Дженні Герхардт" став другим романом видатного американського письменника Теодора Драйзера, що приніс йому перший комерційний успіх. Це історія невинної, жертовної, вродливої молодої жінки з надзвичайно бідної сім’ї, яка впродовж всього свого життя пов’язана з чоловіками, що займають високе соціальне становище. Те, як члени її сім’ї, сім’ї одного з найбагатших людей, і суспільство в цілому реагують на такий зв’язок, і стало основою сюжету.  Сумна любов романтичної Дженні і багатія Лестера Кейна вразила сучасників і торкатиме серця читачів у всі часи. У житті Дженні Герхардт буде троє дітей. І одну дитину вона втратить занадто рано. Але саме у вихованні дітей вона знайде сенс життя. 
 Вкутане багатолітньою холоднечею місто вже давно не знало літа. Мерзенний пан Прищ, який захопив містян у крижаний полон, погрожує заморити холодом маму маленької Влади. Але ж як знешкодити джерело холоду, що тримає всіх на межі виживання, а найважливіше – де шукати джерело тепла? Щоб це з’ясувати, дівчинка вирушає до Сніголісу, де, кажуть, знайшли притулок відчайдухи, яких не лякає нелюдський мороз. Чи вдасться їй врятувати маму, а заразом і ціле місто від свавілля пана Прища? Чи зможе вона віднайти хоч жменьку тепла для любої матусі? 
Все життя Іветта присвятила хворому синові Платону. Старша дочка Ліда змушена, як і мати, доглядати за братом, жертвуючи всім. А мати вирішила купити сину живу ляльку, яка б задовольняла природні потреби юнака. Так у родині зявилася Рая, і... Світло однієї любові розігнало морок іншої. Саме тепер Ліда дізналася, що Платон і сільське дівча не єдині маріонетки в руках Іветти! 
  Зірка і Дельфінна – так звуть сестер, які мають на двох купу проблем. Усі вони різні, але одна – спільна. Це Маргарита,їхня дивовижна мама. Непередбачувана і химерна, любляча і недбала, сильна і беззахисна мама. Розмальованою її назвали через те, що все її тіло було вкрите татуюваннями: відьми, жаби, хрести та ще багато всілякої всячини. У свої 30+ Маргарита жила життям шістнадцятирічного підлітка: нескінченні гульки, натовпи залицяльників, неадекватна поведінка… 
Трейсі Бікер та її донька Джес — чудова команда. Джес щиро вважає Трейсі найкращою мамою у світі, дарма що іноді вона свариться з її вчителями. Трейсі любить клеїти дурня, але водночас вона — турботлива матір, яка щосили намагається дати своїй доньці все те, чого їй самій колись бракувало. І байдуже, що їхня квартира поросла пліснявою — для Джес це мила серцю домівка... Аж ось на сцені з’являється багатій і шкільний приятель Трейсі — Шон Ґодфрі, який готовий втілити в життя усі її дитячі мрії! Чи стане Трейсі від цього щасливішою і що про це думає Джес дізнайтеся на сторінках книжки!    


 Найблагородніше покликання на землі – бути матір’ю. Справжнє материнство є найкращим серед усіх мистецтв, найвеличнішим з-поміж усіх професій. До цієї книжки увійшли думки, історії, цитати, афоризми, присвячені матерям. Книжка стане приємним подарунком для твоєї мами до Дня Матері чи з іншої нагоди. Теплі і барвисті ілюстрації та вдало підібрані тексти допоможуть висловити найтепліші почуття, які кожен з нас відчуває до найближчої людини — до мами.


 Перебувати у  гармонії зі світом корисно для кожної людини. А для жінки, яка має сім’ю, дітей -  такий стан є гарантією здоров’я фізичного та духовного всіх оточуючих та її самої.

Відома психолог, педагог та блогер Анна Бикова продовжує серію популярних книжок про «ліниву маму» цінними порадами щодо мудрої поведінки відносно роздратувань, істерик, сварок, оцінок, порівнянь із іншими, відмов та інших негативних життєвих явищ, які стають причинами неспокою.
Авторка підтвержує тезу, що коли мама у гармонії із собою, тоді всі, неминучі в більшості, проблеми вирішити набагато легше; що ніколи абсолютна концентрація на проблемах дитини, жертовна позиція мами не принносить добра ні одій зі сторін. Вміння досягти життєвого балансу є дуже цінною рисою. Давайте набувати її разом із книгою «Секрети спокою «лінивої мами».



Дивіться майстер-клас до дня матері на  нашому You Tube каналі
https://www.youtube.com/watch?v=eqglezoN-3Y


Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)