вівторок, 5 травня 2020 р.

Різні можливості - рівні права!

5 травня – Міжнародний день боротьби за права інвалідів. Цей день, покликаний звернути увагу людей на проблеми, пов'язані із захистом прав людей з обмеженими можливостями. Це символічне нагадування про обов'язок влади та суспільства перед людьми, яких доля позбавила повноцінного здоров'я.
  Свій початок історія «міжнародного дня боротьби за права інвалідів» бере 5 травня 1992 року. У цей день люди з обмеженими можливостями з сімнадцяти країн, одночасно провели перший загальноєвропейський день боротьби за рівні права і проти дискримінації інвалідів. 


  Жодна категорія громадян не повинна залишитися без уваги влади, суспільства, громадських організацій незалежно від національності, релігії, матеріального стану, стану здоров'я.


    Метою Дня боротьби за права інвалідів є сприяння більш глибокому розумінню проблем, пов'язаних з інвалідністю, і мобілізація підтримки прав, гідності і благополуччя інвалідів. Люди з обмеженими можливостями мають такі ж права на працевлаштування, доступну освіту і інфраструктуру, як і інші категорії громадян.

    На жаль, життя людей з обмеженими фізичними можливостями продовжує залишатися дуже складним. Такі проблеми, як недолік спецпристосувань для пересування, складність отримання освіти, брак робочих місць і невелика грошова допомога, позбавляють інвалідів можливості вести повноцінний спосіб життя й ізолюють їх від суспільства.

    Тим часом, хоча інваліди обмежені фізично, вони безмежні у своїх здібностях, талантах і прагненні до самовираження. Завдяки величезній силі духу й волі, ці люди досягають успіхів у найрізноманітніших сферах: науці, підприємницькій діяльності, художній творчості, мистецтві, спорті. Час показав, що дуже часто люди з обмеженими фізичними можливостями можуть досягти навіть більшого, ніж зовсім здорові люди.

  Із кожним роком чисельність інвалідів зростає. Це зростання зумовлене комплексним впливом численних факторів, серед яких найбільш значущими є природні катаклізми, техногенні катастрофи, дорожно-транспортні пригоди, наслідки аварії на Чорнобильській АЕС та інші чинники забруднення.

  24 вересня 2008 року Україною було підписано Конвенцію про права осіб з інвалідністю і Факультативний протокол до неї. А вже через рік 16 грудня 2009 року Верховною Радою України ці два акти було ратифіковано, 6 березня 2010 року Конвенція набрала чинності.

   Особа, якій дано відповідний статус, повинна, при цьому, розраховувати на соціальну підтримку. 2020 рік позначений Урядом як рік допомоги дітям. Тому багато виплат, пов'язані з пенсіями для дітей-інвалідів, збільшилися. Наприклад, виплата на одну дитину-інваліда збільшилася до 3,5 прожиткових мінімумів. 

 Необмежені можливості: Люди, які підкорили світ в інвалідному візку


Стівен Вільям Гокінг (у більшості українських видань — Гокінґ) ( 8 січня 1942, Оксфорд, Велика Британія — 14 березня 2018, Кембридж, Велика Британія) — фізик-теоретик, відомий своїми дослідженнями в астрофізиці, зокрема теорії чорних дір, популяризатор наукових знань. 
   Хвороба прикувала його до інвалідного візка, але не зломила дослідницького духу. Він читає лекції, популяризує наукові знання, знімається в наукових фільмах.

     У квітні 1988 вийшла його книга «Коротка історія часу», яка стала бестселером. Завдяки цій книзі він став відомим на весь світ. У передмові він писав:
"Мені сказали, що кожна поміщена у книзі формула зменшить удвічі кількість покупців. Тоді я вирішив взагалі обходитись без формул. Щоправда, наприкінці я таки написав одне рівняння — знамените рівняння Ейнштейна E=mc²"

Серія книжок Стівена та Люсі Гокінґів про Джорджа.
Геніальний фізик Стівен Гокінґ разом із донькою Люсі запрошують тебе, любий читачу, у неймовірну мандрівку Всесвітом… 

Ти дізнаєшся, чому не варто стрибати на кометі, коли вона мчить крізь космічний простір, що таке чорні дірки, чи пощастить нам колись познайомитися з прибульцями, які зоряні системи називають потрійними, що таке адронний колайдер та інші найцікавіші загадки Всесвіту. Це не лише захоплива історія про дружбу, космічні мандри та шкільні перипетії, а й неймовірна оповідь про те, як влаштований світ, у якому ми живемо.
Людвіг ван Бетховен (1770 - 1827) - німецький композитор, представник віденської класичної школи. В 1796 році, будучи вже відомим композитором, Бетховен почав втрачати слух: у нього розвинувся тинит - запалення внутрішнього вуха. До 1802 році Бетховен повністю оглух, але саме з цього часу композитор створив свої найвідоміші твори. У 1803 1804 роках була написана Бетховеном Героїчна симфонія, у 1803 1805 роках - опера "Фіделіо". Крім того, в цей час були написані Бетховеном фортепіанні сонати з Двадцять восьмий за останню - Тридцять другу; дві сонати для віолончелі, квартети, вокальний цикл "До далекої коханої". Будучи абсолютно глухим, Бетховен створив два своїх самих монументальних творів - Урочисту месу і Дев'яту симфонію з хором (1824).  

Франклін Делано Рузвельт (1882 1945) - 32 й президент США (1933 1945). У 1921 році Рузвельт тяжко захворів поліомієлітом. Незважаючи на вжиті протягом багатьох років спроби перемогти хворобу, Рузвельт залишився паралізованим і прикутим до інвалідного візка. З його іменем пов'язані одні з самих значних сторінок в історії зовнішньої політики і дипломатії США, зокрема, встановлення і нормалізація дипломатичних відносин з Радянським Союзом і участь США в антигітлерівській коаліції.  


Сара Бернар (1844 1923) - французька актриса. Багато видатних діячів театру, наприклад Костянтин Станіславський, вважали мистецтво Бернар зразком технічної досконалості. У 1914 році після нещасного випадку у неї ампутували ногу, але актриса продовжувала виступати. У 1922 році Сара Бернар востаннє вийшла на сцену. Їй було вже під 80 років, і вона грала в "Дамі з камеліями" сидячи в кріслі.
   
Естер Вергеер (1981) - голландська тенісистка. Вважається однією з найкращих тенісисток колясочниця в історії. Вона прикута до ліжка з дев'яти років, коли в результаті операції на спинному мозку у неї віднялися ноги. Естер Вергеер - неодноразова переможниця турнірів Великого Шолома, семиразова чемпіонка світу, чотириразова олімпійська чемпіонка. У Сіднеї та Афінах вона була першою як самостійно, так і в парі. З січня 2003 року Вергеер не зазнала жодної поразки, вигравши 240 сетів поспіль. У 2002 і 2008 роках ставала лауреатом премії "Кращий спортсмен з обмеженими можливостями", яку вручають Світової академії спорту "Лауреус".

Юлія Ресенчук, дівчина з інвалідністю прикута до візка через автокатастрофу, є успішною бізнес-леді, очолює благодійний фонд, бере участь у модному показі як модель, знімається у зіркових фотосесіях.



Олена Акопян - українська спортсменка, чемпіонка та багаторазовий призер літніх паралімпійських ігор з плавання, дворазовий призер зимових паралімпійських ігор з лижних гонок та біатлону. Заслужений майстер спорту України (1998). Нагороджена орденом "За заслуги" І, ІІ і ІІІ ступеня та орденом княгині Ольги ІІ та ІІІ ступеня.

Гордість країни - Даша Безкоста, хвора важкою формою церебрального паралічу. Дівчина не може ходити, вільно говорити, але вона створює чудові картини, які малює ногами. Її життя - приклад мужності, самовідданості та життєлюбства. Її слабке тіло не означає слабкий дух. 
       Художниця, замість пензликів – пальці ніг. Дивовижні картини...


  

Вражаючим прикладом мужності є історія австралійського мотиватора, оратора Ніколаса Джеймса "Ніка" Вуйчича.
  З 1999 року Ніколас почав виступати в церквах, тюрмах, школах і дитячих притулках і незабаром відкрив некомерційну організацію "Життя без кінцівок" , почавши благодійну діяльність і допомагаючи інвалідам по всьому світу. 


«Моя місія — це допомогти людям знайти свій шлях в житті», — говорить він.

   Нік завітав до України вперше у липні 2008 року до Тернополя, потім ще 7 квітня та 26 вересня 2016 року.

17 вересня 2017 року в Києві взяв участь у відзначенні Дня подяки і 500-річчя Реформації.
П'ять фільмів, які варто переглянути до дня  боротьби за права людей з особливими потребами: 






Немає коментарів:

Дописати коментар

“Не може існувати наша мрія, коли загублена історії перлина”

  Сьогодні відзначається Міжнародний день пам’яток та визначних місць та День пам’яток історії та культури в Україні.З метою популяризації к...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (106) Чорнобиль (2)