вівторок, 26 травня 2020 р.

Цікава математика


Платон вважав, що філософію можна зрозуміти лише знаючи математику. На фронтоні його школи, славнозвісної Академії, був напис: "Хай не входить сюди той, хто не знає геометрії".
Математика — серйозна точна наука, яку так само називають царицею всіх наук, за свою багатовікову історію існування вона накопичила безліч цікавих фактів. Відео про цікаві факти.


Досі вважаєш, що математика — лише нескінченні підрахунки та складні рівняння? А от і ні! Наука ця надзвичайно цікава і таїть у собі масу захоплюючих загадок.

Цікаві факти про математику.


  • Перша у світі жінка-математик жила ще за півтисячоліття до нашої ери в Стародавній Візантії і звали її Гіпатія.
  • У перекладі з арабської «цифра» означає «нуль», але історично так склалося, що цим словом ми називаємо в принципі всі цифри.
  • Найдавніша математична праця була знайдена в Свазіленді, і являє собою кістку бабуїна з вибитими на ній рисками, її вік складає майже 40 000 років.
  • Найдавніший текст, у якому згадуються дроби, це "Іліада Гомера": "Ночі дві частини пройшли і третя зосталась частина".
  • Вперше, від'ємні числа, як поняття, були введені в 1202 році, італійським купцем Пізано. Він перший почав з їх допомогою позначати борги і збитки в торгівлі.
  • Цікаво, що висота піраміди Хеопса, яку будували 30 років, становить 0,000000001 частини відстані від Землі до Місяця. Вона має ще ряд цікавих особливостей. Наприклад, якщо довжину обводу основи піраміди поділити на її подвоєну висоту, то вийде 3,14159 – число П з великою точністю.
  • Знак рівності «=» вперше застосував Роберт Рекорд в 1557 році.
  • Чи знаєте ви, що всі сучасні підручники з геометрії укладено на основі відомих «Начал» Евкліда, які написані в IV ст. до н. є.?
  •                                     
  • Знак нескінченності придумав англійський математик Джон Валліс. У 1655 році він опублікував великий трактат «Про конічні перерізи», в якому вперше використав символ ∞ як знак нескінченності. Можливо, на створення символу його надихнула ω (омега) - остання буква грецького алфавіту. Але більш імовірно, що символ походить від записаного римськими цифрами числа 1000, іноді символізував поняття «багато». У 16 столітті тисячу зображували як «CIƆ», а на письмі часто скорочували до ∞ або М.
  • Чи знаєте ви, що Шарль Перро, автор «Червоної Шапочки», написав казку «Любов циркуля і лінійки»?
  • Чи знаєте ви, що  англійська королева, прочитавши книгу Льюїса Керрола «Аліса в Країні див», так зацікавилась нею, що наказала принести їй всі книжки цього письменника, але була розчарована, тому що в інших книгах були математичні формули?


При розкопках давньоримського поселення Корінум в 1868 році в Англії була знайдена плита з зображеним на ній малюнком, дуже схожим на кросворд. Знахідка датувалася III-IV століттями. Щось подібне було виявлено і на колоні в знаменитих Помпеях при розкопках 1936 року. Це творіння відносилося до 79 року нашої ери і вражало тим, що кросворд міг читатися однаково зліва направо, справа наліво, зверху вниз і знизу вгору.

   Ми пропонуємо вам цікавий математичний кросворд, щоб  перейти натисніть посилання   










Немає коментарів:

Дописати коментар

“Не може існувати наша мрія, коли загублена історії перлина”

  Сьогодні відзначається Міжнародний день пам’яток та визначних місць та День пам’яток історії та культури в Україні.З метою популяризації к...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (106) Чорнобиль (2)