четвер, 27 червня 2024 р.

“Свобода слова і права людини-наш закон”


Конституція – Основний Закон України. Прийнята в 1996 році, вона стала відображенням засад та основоположних принципів суверенної держави Україна, незалежність якої була визнана міжнародною спільнотою.

Конституція постала не на порожньому місці. Біля її витоків – «Руська правда», «Литовські статути», акти періоду Гетьманщини («Березневі статті» тощо) – конституційні акти, що ставили Україну в один ряд з іншими європейськими країнами. Особливе місце в цьому переліку займає Конституція Пилипа Орлика 1710 року. У цьому документі задекларовано основні засади розбудови демократичної держави.
Процес творення нової Конституції розпочався із прийняттям Декларації про державний суверенітет 16 липня 1990 року. Попри локальні успіхи процес затягнувся. Україна залишалася останньою із держав колишнього союзу, яка не мала власної Конституції.

Ситуація загострилася наприкінці червня 1996-го. 26 червня Рада національної безпеки і Рада регіонів при Президентові України різко засудили будь-які зволікання з прийняттям Конституції. Президент призначив референдум щодо прийняття Конституції на 25 вересня. А наступного дня своє слово сказала інша владна гілка: Верховна Рада прийняла постанову «Про процедуру розгляду проекту Конституції України в другому читанні». І розпочався справжній марафон, тривалістю майже 24 години. Із них останні 14 – без будь-якої перерви. О 9.18 ранку 28 червня 1996-го країна отримала нову Конституцію. 

Починаючи з 1996 року, Основний закон змінювався кілька разів.
Перша спроба змінити Конституцію була ініційована в 2000 році за президентства Леоніда Кучми. Зміни до Основного закону запропонували ухвалювати за результатами всенародного референдуму. На голосування винесли питання: щодо введення двопалатного парламенту; про право президента розпускати парламент, якщо протягом місяця він не сформує постійно діючу більшість або протягом 3 місяців не затвердить бюджет; про скорочення депутатів з 450 до 300; а також про позбавлення депутатів недоторканності. Референдум підтримав зміни, однак в Конституцію їх не внесли.
8 грудня 2004 року Верховна Рада ухвалила зміни до Конституції, які перетворили Україну на парламентсько-президентську державу.
Пропонуємо перевірити себе на знання Основного закону України з нашою вікториною






















































неділя, 9 червня 2024 р.

У світі друзів

 День дружби або День товариша — це день святкування дружби в декількох країнах.

Вперше свято запропоновано в 1958 році в Парагваї як "Міжнародний день дружби".
Спочатку його популяризувала індустрія вітальних листівок та пости у соціальних мережах. Мобільні телефони, цифрові комунікації та соціальні медіа сприяли популяризації звичаю вітати товаришів.
Обмін подарунками до Дня дружби, такими як квіти, листівки та браслети, став ще однією популярною традицією з цього приводу.
Святкування Дня дружби відбуваються в різні дати в різних країнах. В Україні відзначають це свято щороку 9 червня.
Ми пропонуємо вам підбірку книг про дружбу, які ви можете почитати самі або запропонувати підліткам.

"У пошуку скарбу дружби" - квест.

«Дружба - це коли ви довіряєте один одному, допомагаєте один одному, любите один одного і разом займаєтеся божевільними речами», - О'Генрі.

У день дружби бібліотекарі бібліотеки №11 провели для дітей квест. Метою квесту було розповісти їм про важливість справжньої дружби, розвинути навички співпраці, взаєморозуміння і підтримки.
  Дружба-одне з найбільших багатств, яке може мати людина. Її потребують всі, і дорослі, і діти. Її потребує кожна людина, сім'я, країна і вся планета.


Завдання були найрізноманітніші: від загадок, рішення ребусів до пошуку книг за підказками. 
При виконанні завдання діти повинні були проявити кмітливість і взаємопідтримку. 



Всі учасники отримали символічну нагороду.
Захід виявився дуже успішним, і діти не тільки отримали задоволення, але й засвоїли важливий урок про дружбу, який запам'ятається на все життя.

четвер, 6 червня 2024 р.

Ігор Сікорський - "батько" гелікоптерів.

Ігор Сікорський (1889—1972) був авіаконструктором і відважним пілотом своїх власних літаків. Він вважався "батьком світового гвинтокрилобудування" і був відомий як вчений та філософ. Його літак "Ілля Муромець", який був найкращим в Першій світовій війні, послужив зразком для пасажирської та стратегічної бомбардувальної авіації. Вже в 22 роки авіаконструктор з Києва підкорив Європу своїми винаходами. Він навчався і працював у Парижі, Києві, а потім емігрував до США, де займався масовим виробництвом гвинтокрилів і створенням перших міжконтинентальних пасажирських літаків. Літаки фірми Сікорського встановили більшість світових рекордів, включаючи абсолютні.
У літній період 1908 року Ігор разом з батьком відвідав Німеччину, де зацікавився демонстраційними польотами американського авіатора У. Райта. Він вирішив побудувати безпечніший за літак повітроплавний апарат - гелікоптер. Для конструкції він обрав співвісну схему з двома гвинтами, що оберталися в протилежних напрямках.

 
 У грудні 1908 року юнак поїхав до Парижа для придбання двигуна та вивчення авіаційної справи. У лютому 1909 року він вступив до авіаційної школи Ф.Фербера. У травні він повернувся до Києва з двигуном "Анзані" потужністю 25 кінських сил, матеріалами для майбутнього гелікоптера та почав його будівництво на подвір'ї родинної садиби. У липні машина була готова. На початку осені 1909 року І.Сікорський знову відвідав Париж і привіз два двигуни потужністю 25 і 15 кінських сил. Навесні 1910 року гелікоптер №2 було побудовано. Він зміг підняти лише свою власну вагу (180 кг) та став першим гвинтокрилом в Україні, який здійнявся в повітря.
Бібліотекар підготувала відеоогляд книги, після прочитання яких ви дізнаєтеся всі секрети Ігоря Сікорського і його родини.



"Життя в блакитному безмежжі" виставка малюнків.

У нашій бібліотеці №11 проходить виставка дитячих малюнків, присвячена Всесвітньому дню океанів.

8 червня 1992 року на Всесвітньому саміті ООН з навколишнього середовища та розвитку в Ріо-де-Жанейро (Бразилія) за пропозицією Канади було прийнято резолюцію про щорічне відзначення Дня океанів.

На виставці представлені роботи учні школи мистецтва №1 та читачів нашої бібліотеки, які відображають їхнє бачення підводного світу. Діти зобразили морських мешканців, коралові рифи, загадкових підводних істот.


Метою виставки є підвищення обізнаності про виклики, з якими стикаються глибоководні організми, і важливість підтримки стабільного екологічного балансу в океанах.

Океан покриває 70% поверхні Землі і є найбільшою біосферою на нашій планеті, в якій мешкає 80% всього живого. Безмежні водні простори виробляють половину загальної кількості кисню і поглинають чверть викидів вуглекислого газу і 90% тепла, що виділяється в результаті цих викидів. Не секрет, що океани вважаються важливим буфером проти загрозливих змін клімату.

Нуньєс де Бальбоа був першим європейцем, який побачив Тихий океан на власні очі і назвав його Південним морем. Широко відому назву морю дав Фернандо Магеллан, якому пощастило перетнути його в гарну погоду.

Медузи вважаються найдавнішими з нині живих мешканців Землі. На нашій планеті вони проживають вже понад 600 мільйонів років.

Чому важливо зберегти океан?

Океан є природним регулятором клімату на планеті за рахунок циркуляції холодних та теплих водних мас. Наприклад, в Європі, завдяки теплій морській течії Гольфстрим, відбувається потужна циркуляція води: теплої — на північ, а холодної — на південь.

Води Світового океану є глобальним сховищем сонячної енергії. Саме завдяки океанам, в атмосфері відбувається циркуляція повітряних мас. Всього лише протягом одного дня сонячні промені при прямому впливі на океан, випаровують сотні тон океанічної води. Пара піднімається в атмосферу, утворюючи, таким чином, хмари.



Ми вдячні всім учасникам за їх старання та таланти. Віримо, що такі заходи швидко виховати нове покоління свідомих та відповідальних громадян, які будуть дбати про нашу природу.


середа, 5 червня 2024 р.

Екозвички для порятунку природи.


З розвитком цивілізації і прогресом науки і техніки, стрімким зростанням чисельності людей на Землі, виробництва і його відходів проблеми взаємин між природою і суспільством стають все більш серйозними.
До Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища, який відзначається 5 червня, бібліотекарі організували для дітей екологічну мозаїку. Вони нагадали і пояснили важливість усвідомлення необхідності збереження і покращення довкілля. Діти брали участь у відгадуванні загадок та вікторині, а маленьких читачів познайомили з живими рослинами і комахами, та відшукали їх в книгах і прочитали про них.


Кожен може зробити свій внесок у збереження природи та покращення екологічної ситуації на Землі.
Перший крок дуже простий:

♻️відмовляйтеся від поліетиленових пакетів, оскільки це екологічно та економічно;
🥤відмовтеся від одноразових пляшок, краще використовувати  скляні або спеціальні багаторазові пляшки;
💧🏡економія ресурсів: води, газу, тепла і т.д. Для цього потрібно лише змінити свій домашній розпорядок і вжити простих заходів, таких як регулювання кранів і встановлення тепловідбивних екранів за радіаторами;
🛴🚲🚋вибирайте найбільш екологічні види транспорту, щоб не завдати шкоди нашій екосистемі.

Сьогодні настав час для кожного з нас взяти на себе відповідальність за турботу про землю та активно сприяти тому, щоб вона ставала кращою!

вівторок, 4 червня 2024 р.

«Діти-янголи»



В Україні 4 червня вшановують пам’ять дітей, які загинули внаслідок збройної агресії росії проти нашої держави. Пам’ятний день було встановлено постановою Верховної Ради України 2021 року. Також у цей день увесь світ відмічає Міжнародний день безневинних дітей — жертв агресії.

Наша бібліотека теж долучилася до вуличної акції пам’яті дітей, які загинули внаслідок повномасштабного вторгнення росії до України.




Війна в Україні триває з 2014 року. З того часу і до 22 лютого 2022 року в Україні загинуло 152 дитини, а 146 зазнали поранень. Однак після повномасштабного вторгнення росіян ця цифра шокуюче збільшилась. Майже десять років рашисти вбивають українців. Біль за кожним втраченим життям не вгамують жодні слова втіхи. Але найстрашніше те, що держава-терорист ледь не щодня забирає життя у тих, хто навіть не встиг його сповна почати — в дітей. Ворожі ракети й снаряди, свідомо націлені проти мирного населення, відбирають у нас майбутнє. Сотні маленьких українців мали змінити цей світ… Їх передчасно обірвані життя — наш вічний біль… Їх непрожиті долі — вічна мука їх рідних та близьких…

Окупанти хочуть не лише вбити якомога більше українців і зруйнувати нашу інфраструктуру, а й винищити нас під корінь, щоб не мали майбутнього. Під час цієї кривавої війни українські діти зазнають травм і поранень, залякувань і сексуального насильства, викрадень та розлуки з рідними. Але найстрашніше – їхні життя забирає війна, розв’язана рашистами. За ці злочини їм ніколи не буде від українців ні забуття, ні прощення.

Вічна памʼять маленьким янголяткам, загиблим внаслідок збройної агресії рф проти України!



неділя, 2 червня 2024 р.

«Хай живе дитинство і радіють діти» Пізнавально-розважальний калейдоскоп

Щороку, 1 червня, в Україні та в усьому світі відзначається свято маленьких громадян нашої країни –Міжнародний день захисту дітей.
Дитинство - найщасливіший час у житті кожної людини.⠀Кожен день наповнений новими відкриттями і пригодами, а в пам'яті залишаються тільки найяскравіші спогади.⠀

Пізнавально-розважальний калейдоскоп, який відбувся в бібліотеці № 11, до Міжнародного дня дітей, подарував маленьким гостям незабутню мить радості та веселощів.
 Бібліотекарі розповіли про історію свята, яка бере свій початок у 1925 році, коли в Женеві, Швейцарія, відбулася перша «Всесвітня конференція з питань благополуччя дітей», про права та обов'язки дітей, про офіційний символ цього дня – прапор. На зеленому полотні, який символізує зростання та гармонію, навколо знаку Землі розміщені фігурки ‒ червона, жовта, синя, біла і чорна. Ці людські фігурки символізують різноманітність і терпимість. Знак Землі, розміщений в центрі, ‒ це символ нашого загального дому.


На одній зі станцій діти відчули себе справжніми майстрами:
малювали і створювали колажі свого щасливого дитинства.
А ще були цікаві вікторини, ігри, які не лише розважали, а й вчили дітей новому. Усе це створило атмосферу тепла та радості, де кожна дитина відчувала себе особливою та важливою.





Діти були в захваті від різноманітних розваг та ігор, спеціально підготовлених співробітниками бібліотеки.


За цікавими іграми та вікторинами швидко та радісно сплинув час. 

Українська архітектурна спадщина.

1 липня наша країна відзначає День архітектури України. Архітектура – ​​це більше, ніж просто будівлі, адже недарма професія архітектора ...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (5) виставка художніх робіт (6) Відомі люди (22) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (7) Екологія (17) Європа (8) здоровий спосіб життя (38) книги (47) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (7) майстер-клас (20) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (21) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (49) У світі права (10) Україна (126) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (122) Чорнобиль (3)