четвер, 1 грудня 2022 р.

"Повір у себе і в тебе повірять інші"

 
Щорічно 3 грудня відзначається – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями.
 До початку повномасштабного вторгнення Росії в Україні налічувалося близько 2,7 мільйона людей з обмеженими можливостями. На жаль, ця цифра зростатиме, бо війна продовжується, обстрілів багато і поранень різного ступеня не уникнути. 
Завдяки небайдужим людям, волонтерам із різних країн, попри фізичні обмеження, багато людей змогли евакуюватися. Такі особи потребують подвійної турботи і допомоги. 
 
Соціальний захист інвалідів є складовою діяльності держави щодо забезпечення прав і можливостей інвалідів нарівні з іншими громадянами та полягає у наданні пенсії, державної допомоги, компенсаційних та інших виплат, пільг, соціальних послуг, здійсненні реабілітаційних заходів, встановленні опіки (піклування) або забезпеченні стороннього догляду.

 Як спілкуватися , куди йти працювати людям з обмеженими можливостями, як ми можемо їм допомогти?

 В бібліотеці, на книжковій виставці підібрані книги про інклюзивне навчання. 
В цих виданнях батьки і всі охочі знайдуть відповіді на найактуальніші запитання. Як допомогти дитині в разі тяжких порушень, куди звертатися по допомогу, як підготувати таких дітей до школи, як правильно обрати навчальний заклад? 



Як поводитися з дитиною, яка має аутизм
Діти з аутизмом спілкуються особливим способом. Їм потрібно більше часу, щоб звикнути до нової обстановки або до співрозмовника. Дайте їм цей час.

Не нав'язуйте своє спілкування, пропонуйте його поступово. Почніть з того, щоб просто бути в одній кімнаті.
Дитина з аутизмом може поводитися агресивно, нервувати або кричати. Зазвичай це відбувається через те, що її не зрозуміли, і вона не в змозі пояснити точніше. Дайте дитині можливість трохи побути у спокої та усамітнитись, щоб вона могла взяти себе в руки.


Як поводитися з дитиною, яка має параліч або неконтрольовані рухи.
Зосередьтеся на сенсі слів співрозмовника, а не на його рухах.
Пропонуйте допомогу ненав'язливо, не привертаючи загальної уваги.
Іноді допомога сторонньої особи, яка не звикла до тілесних реакцій такої дитини, може тільки заважати. Не ображайтеся, якщо вам відмовляють.
Не бійтеся заперечувати, не намагайтеся заспокоїти дитину з неконтрольованими рухами. Її поведінка не пов'язана з її душевним станом.

Як спілкуватися із слабозорою або незрячою людиною.
Супроводжуючи незрячу дитину, коротко описуйте їй все, що відбувається навколо, називайте оточуючі предмети.
Перед початком спілкування назвіть себе і представте інших співрозмовників. Звертайтеся не до супроводжуючої особи, а до самої людини. Спілкуючись з групою незрячих, називайте по імені кожного, до кого звертаєтесь.
Пропонуючи незрячій людині сісти, просто покладіть її руку на підлокітник крісла, але не усаджуйте насильно.
При спілкуванні з незрячою людиною нормально вживати слово «дивись». Для неї це значить бачити руками.
Не забирайте тростину у незрячої людини, навіть якщо ведете її за руку. Вона допомагає їй орієнтуватися в просторі.

Як спілкуватися із слабочуючою і глухою людиною.
Для того, щоб звернути на себе увагу дитини зі зниженим слухом, торкніться її плеча або руки.
Під час спілкування дивіться в очі співрозмовнику. Він повинен бачити вираз вашого обличчя.
Люди з порушеннями слуху можуть читати по губах. Але таким чином чітко прочитуються лише третина слів. Говоріть чітко, використовуйте прості слова і короткі фрази. Міміка, жести і рухи теж допоможуть вам зрозуміти один одного.

Особам, які сумніваються у власних силах, обов'язково варто ознайомитися з досягненнями знаменитих людей з вадами.

      Стівен Гокінг                                                                               Людвіг ван Бетховен 



                                                          Нік Вуйчич                                                      
                                                                 
                         
                                                          Луї Брайль                      
                         

Подружжя Сіваків Іван та Надія, яке танцює на візках, Дві перемоги виборола пара на Міжнародному турнірі у Фінляндії.


Юлія Ресенчук, дівчина з інвалідністю прикута до візка через автокатастрофу, є успішною бізнес-леді, очолює благодійний фонд, бере участь у модному показі як модель, знімається у зіркових фотосесіях.



Микола Подрезан побував у 70 країнах, у більшості з них – на візку.

Валерій Михайлович Сушкевич (народився 14 червня 1954, місто Тараща, Київська область) — український політик.  Президент Національного комітету спорту інвалідів України.


Національна паралімпійська збірна України, в цьому році здобула 29 медалей. Завдяки цим результатам, українська паралімпійська збірна зайняла друге місце в загальному заліку.


Спілкуймося без бар'єрів!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)