понеділок, 19 грудня 2022 р.

“У шапці- невидимці Миколай несе гостинці!” 17-19

Кожного року найменші українці з нетерпінням очікують 
19 грудня - День Святого Миколая, тому що в ніч з 18 на 19 він дарує малюкам приємні та смачні подарунки, ховаючи  під подушкою або в чоботі біля порогу.

З давніх часів День Святого Миколая святкувався весело. Заздалегідь готували подарунки, пекли печиво, запрошували музикантів, скликали гостей.  Силою молитви, глибокою вірою в Бога творив Миколай чудеса: зцілював безнадійно хворих, припиняв бурю на морі, припиняв розбрат, установлював мир посеред війни… Тож не дивно, що його ще називають Чудотворцем.

Легенди про Святого Миколая
То було дуже-дуже давно. Жив в однім краю, служив Господу Богу і людям єпископ Миколай. Усі знали, який він добрий та щедрий. Ще змалечку він ніколи не проходив повз людське горе. Був дуже тихим і незлостивим. Шанував своїх батьків. Молився, щоб у світі було більше справедливості, миру, добра й милосердя.

Коли не стало батьків, Миколай роздав своє майно людям, а сам став священиком. Він зробив багато добра за своє життя. А так як він не хотів наживати слави на чужому горі, то робив усе таємно.
Якщо вірити історичним переказам, то жив Святий Миколай у 200-х роках нашої ери. Народився він у сім’ї віруючих людей – Нони та Феофана, котрі виховували його в релігійній атмосфері та одними з перших у тодішньому суспільстві похрестили хлопчика.

Цього дня здавна варили пиво і вітали сніжну зиму – на санях тричі об'їжджали довкола села. А для дітлахів пеклося особливе печиво – миколайчики.

Після Святого Миколая починали готуватися до Різдва, вчили колядки, робили вертепи.

До речі, в українських традиціях День святого Миколая був особливо важливим для наречених. Оскільки сватання традиційно відбувалися перед Різдвом, дівчата заздалегідь наводили лад у своїх скринях: готували одяг, діставали рушники і прикраси та прибирали в хаті – одне слово, чекали сватів.
Для дітей бібліотекарі провели веселі заходи, діти гралися і веселилися.
Ось і на нашому заході діти побували в ролі веселих миколайчиків. З задоволенням діти брали участь у таких конкурсах: «Намалюй сніговика», «Естафета на лижах»,  «Прикрась ялинку»...






Зимові свята тільки починаються, бібліотекарі побажали дітям міцного здоров’я, успіхів у навчанні, весело і змістовно провести зимові канікули і свята, бути слухняними, добре поводитися, щоб Святий Миколай приносив їм тільки подарунки.

Завжди цінно бачити щасливі посмішки любих діток.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)