вівторок, 27 вересня 2022 р.

«Київська святиня» Краєзнавчий екскурс

 

Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник — музейний комплекс, що діє на території Києво-Печерської лаври.  Є найбільшим музейним комплексом України, де зосереджено 144 пам'ятки історії та культури. 

26 травня 1922 на засіданні Київського комітету з охорони пам'яток мистецтва було ухвалено постанову «Про організацію Музею культів і побуту».

29 вересня 1926  Рада Народних Комісарів України ухвалили постанову «Про визнання колишньої Києво-Печерської лаври історико-культурним державним заповідником і перетворення її на Всеукраїнський музейний городок».


1 – Троїцька надбрамна церква. Вхід на територію лаври.
2 – Велика Лаврська дзвіниця.
3 – Успенський собор.
4 – Церква Всіх Святих.
5 – Церква Спаса на Берестові.
6 – Трапезна палата з церквою.
7 – Хрестовоздвиженська церква. Вхід у Ближні печери.
8 – Аннозачатіївська церква. Вхід у Дальні печери.
9 – Церква Різдва Богородиці.
А – Музей мікромініатюр.
В – Національний музей українського народного декоративного мистецтва.
С – Музей книги і друкарства України.
D – Державний музей театрального, музичного та кіномистецтва України.
Е – Музей історичних коштовностей України.
S – Сувенірні магазини.
V – Виставкові зали.
Червоним пунктиром окреслена територія діючого монастиря до 2000 року.

 Згідно з постановою, до складу заповідника увійшли:

  • Музей культів і побуту,
  • Музей нумізматики,
  • Музей староукраїнської будівельної техніки,
  • Музей українських старожитностей,
  • І Всеукраїнська реставраційна майстерня,
  • Друкарня Всеукраїнської академії наук,
  • храми, 
  • фортечні мури,
  • Ближні та Дальні печери,
  • дзвіниці,
  • архівний фонд Києво-Печерської лаври, 
  • бібліотеки.

Комплекс споруд:

Микільська церква

  • Церква Спаса на Берестовому

    Церква Всіх Святих
    Трапезна церква

    Трапезна палата
    Успенський собор

    Велика лаврська дзвіниця

    Троїцька надбрамна церква
    У 1051 році за князювання Ярослава Мудрого і митрополичого служіння Святого Іларіона, почала своє існування Києво-Печерська Лавра. Преподобний Антоній, ігумен Есфігменського монастиря Феоктиста, що на далекій Афонській Горі, створив обитель спочатку як печерний монастир. Такий вклад не залишився непоміченим. До нього почали приходити за благословенням і духовними порадами люди. Часто навідувався до печерного монастиря князь Ізяслав, син Ярослава і його київська знать.

    Їхнім коштом було споруджено наземний монастир та келії, коли печери стали тісні для братії, кількість якої швидко збільшувалась. У 1062  році преподобний Антоній поставив першим ігуменом преподобного Варлаама, а сам пішов у віддалену печеру, де перебував 40 років.

    Після переведення преподобного Варлаама настоятелем до заснованого князем Ізяславом Свято-Дмитріївського монастиря, преподобний Антоній благословляє на ігуменство преподобного Феодосія, як найсмиреннішого і найслухнянішого з братії. Коли в монастирі було 100 ченців, Феодосій відрядив одного з іноків у Константинополь  до скопця Єрефема, щоб переписати Студійский устав та принести його до Києва.

     На основі Студійського та чернечього уставу і був укладений Печерський устав, якого згодом почали дотримуватись всі монастирі Київської Русі.

    Важливої подією стало закладення і будівництво храму Успіння Божої Матері. Церква  будувалася впродовж 15 років грецькими архітекторами та іконописцями. І була освячена в 1089 році митрополитом Іоанном. У розписах храму брав участь Аліпій, який вважається родоначальником  відмінного від грецького іконного мистецтва. В 1091 році у храмі було встановлено мощі преподобного Феодосія.  Преподобний Антоній похований в Ближніх печерах згідно його заповіту.

    Багато хто з печерських іноків ставали місіонерами і вирушали на проповідь християнства. З Києво-Печерським монастирем було пов’язане літописання. Першим відомим літописцем був преподобний Никон, ігумен Печерського монастиря. Автором Печерського літопису вважається преподобний Нестор Літописець, який 1113 року закінчив свою “Повість минулих літ”

     В ХІІІ ст. в монастирі було створений унікальний твір “Києво-Печерський Петерик”.

    Печерська обитель, яка відігравала значну роль в об’єднанні східнослов’янських земель, була духовним, соціальним, культурним і просвітницьким центром, і славилася не лише на Русі, а й у Польщі, Вірменії, Візантії, Болгарії та інших країнах.

     Печерський монастир справив певний вплив і на розвиток Церкви в суміжних російських землях у тяжкий для них час. Так, з другої половині XIV ст. та до кінця XV ст.  Печерський монастир користувався такою славою, що нерідко руські князі приходили до Лаври й залишалися жити в ній назавжди, причому дехто з них уславився як подвижник. Зокрема, тут у 1439 р. прийняв чернецтво з ім’ям Феодосій відомий полководець князь Федір Острозький, який передав обителі свої багатства.

    Наприкінці XVI ст.,обитель активно відроджується: відбудовує храми і купує нові землі. І хоча монастир вже не мав тієї колишньої слави, що була в перші віки його існування, він залишавться одним з найвизначніших духовних, просвітницьких і культурних центрів України. Нова хвиля відродження Печерського монастиря, зростання його духовного авторитету почалося в період боротьби з унією, коли обитель очолювали, кожен свого часу, такі видатні діячі, як архімандрити Никифор Тур, Єлисей Плетенецький, Захарій Копистенський, Св. митрополит Петро Могила, Інокентій Гізель та інші. Так, з ім’ям Єлисея Плетенецького пов’язаний початок книгодрукування в Києві. Першою виданою в друкарні Києво-Печерської Лаври книгою, що дійшла до наших днів, є «Часословець» (1616-1617 рр.). У 1680-1690 рр. у Лаврі інок Батуринського Крупицького монастиря, майбутній святитель Димитрій Ростовський, складає «Житія святих».

    При Печерському монастирі існували будинок для прочан і лікарня, на будівництво яких, Лавра витратила понад сто тисяч карбованців. Свята обитель приймала на утримання до вісімдесяти тисяч паломників щороку. Багато хто з них не тільки безкоштовно жили в лаврському готелі, а й харчувалися за рахунок монастиря хлібом і щами три, чотири і більше днів поспіль. І так протягом десятиліть!Лавра, як й інші монастирі імперії, виділяла значні кошти на розвиток освіти: утримувала власну початкову школу, духовне училище, асигнувала кошти на навчання бідних учнів Київської єпархії і навіть встановила п’ять стипендій в духовно-навчальних закладах Києва і Костроми 

     Києво-Печерська обитель завжди відгукувалося на будь-яку добру, християнсько-народну і церковно-суспільну справу. Добродійність, любов до ближніх створювали Києво-Печерській Лаврі заслужений авторитет. Свідченням тому є щедрі подарунки царів із супровідними документами “про дарування в ознаменування особливої прихильності до Обителі за труди й молитви братії Лаврської в ім’я спасіння душ людських”.

    На території святої обителі, в церквах і печерах її спочивають: перший Київський митрополит Михаїл, князь Феодор Острозький, Єлисей Плетенецький, Св. Петро Могила, Інокентій Гізель та інші.

    Немає коментарів:

    Дописати коментар

    “Ласкаво просимо у світ англійської мови”

     23 квітня кожного року відзначається Міжнародний день англійської мови.  Англійська мова - одна з найпоширеніших мов у світі! Англійською в...

    Мітки

    8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (39) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (115) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (108) Чорнобиль (2)