неділю, 11 вересня 2022 р.

160 років від дня народження О. Генрі


  Вільям Сідні Портер всесвітньо відомий майстер короткого оповідання увійшов в історію світової літератури під псевдонімом О.Генрі.
   Вільям Сідні Портер народився 11 вересня 1862 року  в штаті Північна Кароліна. У жилах майбутнього письменника змішалася кров амбіційних англійських аристократів і енергійних, діловитих янкі.і. Його дід, Вільям Свейм, наділений неабияким літературним хистом,  з 1827 по 1835 рік був головним редактором популярної серед городян міської газети Грінсборо. Батько О.Генрі був лікарем. Матір померла коли хлопчику було три роки.

 Хлопець з дитинства любив читати, та мав живий розум. Він закінчив школу, а фах здобував на практиці, в аптеці свого дядька: у 16 років працював там рахівником, а потім вивчився на фармацевта та отримав ліцензію.
Через деякий час Портер  поїхав до Техасу, так як у нього були серйозні симптоми захворювання на туберкульоз, і було потрібно змінити клімат.  Там він прожив 2 роки, влаштувався креслярем у земельному управлінні, одружився і почав писати. Після цього став касиром і бухгалтером в одному з банків Остіна. Був звинувачений в крадіжці — і півроку ховався від правосуддя в Гондурасі, потім в Південій Америці. Повернувшись в США, був засуджений і посаджений у в’язницю, де провів три роки (1898–1901). Після в"язниці уникав людей і присвятив своє життя єдиній дочці.
Перебуваючи в ув’язненні Портер написав кілька літературних творів. Тоді ж узяв псевдонім – О. Генрі
Спочатку друкувався в газетах та журналах, а у 1904 вийшла й перша повноцінна книга.
Майже все життя О. Генрі присвятив написанню коротких оповідань з несподіваними поворотами сюжету. Лише наприкінці життя О. Генрі зайнявся романами.
 Портер помер 5 червня 1910 в Нью-Йорку у віці 47 років.

Творчий доробок автора складається з сотень творів, об'єднаних у півтора десятка збірок. Завдяки його вмінню підмічати недосконалості сучасного йому світу, та описувати їх з незмінним гумором та співчуттям до, подекуди, недолугих героїв, його оповідки люблять і досі, через більш ніж 100 років після його смерті.
  У 1978 році Київська кіностудія художніх фільмів ім. О. Довженка представила українським глядачам кольоровий художній фільм за мотивами роману О. Генрі “Королі і капуста” (режисер Микола Рашеєв). Через п'ять років на екранах з'являється ще одна стрічка одеського режисера Олександра Павловського за мотивами авантюрних новел “Трест, який лопнув”. У той же час український читач має змогу познайомитися із перекладами творів О. Генрі “Королі і капуста” (1980); “Останній листок. Оповідання” (1983), що побачили світ в україномовній версії.

У 1918 році була започаткована премія його імені, що вручається щорічно за найкраще оповідання американським та канадським авторам.











































































































Немає коментарів:

Дописати коментар

"Жовті пелюстки дива!" - майстер клас.

Майстер клас "Жовті пелюстки дива!" - виготовлення картини з вовни.  Сьогодні в теплій, затишній, спокійній атмосфері, в нашій біб...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (105) Чорнобиль (2)