суботу, 14 серпня 2021 р.

Медовий Спас

14 серпня – Медовий або Перший Спас.

Першим з трьох літніх свят на честь Спасителя є Медовий спас. Свято Маковея — це поєднання двох світів, тобто народних українських традицій та християнських легенд. Не дивно, що українці відзначають три Спаса саме в серпні — це місяць нового врожаю та щедрості природи. У серпні збирають свіжий мед, саме до Першого Спаса, достигає багато овочів та фруктів, збирають врожай горіхів. І, звісно, збирають мак, звідки й народна назва, Маковея. Християнське трактування назви — що в цей день вшановують пам’ять семи мучеників Маккавеїв. Також, християни відзначають походження чесних древ Животворчого Хреста.

В давні часи, у Києві, де Магдебурзьке право існувало до 1834 року, на Маковія святкувався своєрідний "День Києва". Зранку хресний хід представників усіх київських цехів на чолі з митрополитом і київським духовенством йшов до фонтану Самсона на Контрактовій площі.



 Урочисте водосвяття відбувалося біля джерела поруч із пам'ятником Магдебурзькому праву. Цього дня обов'язково був парад міського війська з гарматами й кавалерією, святковий салют, великий магістратський бенкет в ратуші й святкові обіди братчиків у цехах.

Вранці до церкви приносять святити, звісно, мак та мед нового врожаю і, обов’язково, воду. Мед не слід забирати додому. Після освячення, його треба віддати нужденним, або залишити, як милостиню, у церкві. Також, святили різні квіти (особливо волошки й чорнобривці) й оберіг із трав, що називався Маковійчиком. Оберіг роблять із голівок маку, чорнобривців та жоржини, гвоздик та волошок, полину та інших цілющих трав. Маковійчики також несуть святити до церкви.



В Україні до цього свята пекли пироги і коржі з маком. Традиційні букети на Поділлі називалися "маковійками". Їх носили до церкви дівчата, перед цим ситно поснідавши – щоб наступний рік був врожайним. Освячену макову головку також клали під подушку дітям, які погано засинають. Освячені на Маковія квіти й трави зберігали за іконами як цілюще зілля, яке давали хворій худобі. А освячений у церкві мак використовували для охорони житла від нечистої сили. Висушений маковійчик краще всього поставити на підвіконня.






Дивись, дитино, чорнобривців цвіт.
Його переплету в букетик з маками.
Ось деревій. Їм лікуватись слід,
Коли у тебе пальчики подряпані.
Оце полин. Пахучий та гіркий.
Тобі ще рано знати стан полинний.
А ще він лікувальний. І такий –
Як справжній символ неньки-України.
Стійкий. Незламний. Жовто-золотий.
На синім небі так яскраво квітне!
Солодкий дух у нього та гіркий.
Чужим – табу, а до своїх привітний.
Васильки… Чуєш, дому аромат?
А ось і миколайчики блакитні.
І колоски. Біжи, дитино, в сад,
Я бачила, що айстра там розквітла!
І кетяг горобини ось, дивись —
Родину укріпляє, думи-мрії.
Ну, що, моя хороша, посміхнись!
Ходімо! Нині - свято Маковія.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)