середа, 4 жовтня 2023 р.

"Вертляві хвостики"

Всесвітній день захисту тварин - міжнародний день, покликаний привернути увагу людства до прав і добробуту тварин, який відзначається щорічно 4 жовтня.
 День захисту тварин почали відзначати ще у 1925 році. Ініціатором введення цього дня виступив німецький письменник і зоозахисники Генріх Ціммерманн. 
Цього дня проводять різноманітні заходи з метою підвищення суспільної свідомості й активності громадян щодо захисту тварин.
Під час війни цей день особливо важливий, адже наші менші брати теж потерпають від бойових дій. Тварини в зоопарках та дикі тварини в Україні серйозно постраждали від бойових дій. 

Сьогодні допомогти тваринам може кожен з нас. Відвідувати зоопарки, які працюють сьогодні, нагодувати безпритульних, вуличних тварин, взати з притулку песика або котика додому.
У місті Брісбен, Австралія, відкрили перший у світі зоопарк з голографічними тваринами. Реалізацією проєкту займалася компанія з розробки голограм та VR-рішень Axiom Holographics. Все, що потрібно, щоб побачити тварин, це спеціальні окуляри. 

А ми вам розповімо цікаві факти про тварин.
Котячі

Коти здавна вважаються таємничими та загадковими істотами, а їхня присутність у нашому житті часто має значне символічне навантаження.
У різних культурах існує давня традиція, згідно з якою коти повинні входити в новий будинок першими. Вважається, що якщо кішка легко знаходить своє місце в будинку, то це віщує для мешканців період щастя і удачі. 
Кішки, як відомо, терпіти не можуть купатися. Виняток з усіх диких тварин сімейства котячих складають тигри, яким водні процедури дуже навіть до вподоби.

Собаки
Собаки здатні розрізняти кольори. Їх світ не є чорно-білим. Однак їх колірна гамма не така широка, як у людини. 
Собаки мають особливу перевагу лап.
Подібно до того, як люди бувають правшами чи лівшами, собаки також віддають перевагу лапам. Деякі собаки мають праву лапу ведучою, а інші – ліву. Цю перевагу можна визначити, спостерігаючи, яку лапу вони використовують першою під час виконання певних завдань.
Собаки-поводирі не відрізняють червоний сигнал світлофора від зеленого. Тому вони орієнтуються по потоку руху.
Спілкування з собаками може зменшити стрес, знизити артеріальний тиск, покращити здоров’я серцево-судинної системи та сприяти загальному самопочуттю.

Свині
Для більшості теплокровних тварин виділення поту — найкращий спосіб терморегуляції. Але не для свинок. У них, звичайно, є кілька потових залоз, але вони вкрай неефективні. Тому поросята люблять купатися у холодній воді або багнюці (а зовсім не тому, що вони замазури). Грязюка ще й захищає їхню ніжну шкіру від сонячних опіків.

Слон

Слон — найбільший в світі сухопутний ссавець. Дорослий слон може з’їсти 200 кілограмів трави, пагонів чагарників та листя за день і випити майже сотню літрів води за добу. Слоненята смочкуть хобот, щоб заспокоюватися. Слони ніколи не залишають один одного в біді. Якщо хтось з них потрапив у яму чи пастку, інші протягують йому свої хоботи, намагаючись допомогти. Слони нізащо не залишать малюка, який втратив матір.
Кенгуру
Новонароджений кенгуру може поміститися в чайній ложці.  Вуха кенгуру здатні повертатися на 360 градусів і в них гострий зір і слух.
 Здатні досягати максимальної швидкості 56 км/ч,  можуть стрибнути близько 9 метрів у висоту. Вживають у їжу велику кількість різної зелені: траву, пагони, листя дерев і чагарників. Більшу частину вологи тварини беруть із їжі, тому можуть довгий час взагалі не пити воду.
Якщо кенгуру відчуває небезпеку, він попереджає всю зграю гучними ударами ніг об землю. Вони також можуть видавати різні звуки, ніби хрюкання, чхання, шипіння і клацання.

Єнот

Єноти – неймовірно милі тварини. Багато хто мріє зробити їх своїми домашніми улюбленцям. А як багато ви про них знаєте?
На лапах у єнота знаходиться тисячі дотикових рецепторів, з їх допомогою тварина здатна визначити об’єкт, навіть не дивлячись на нього. У воді дія рецепторів тільки посилюється, тому у єнотів така любов до полоскання.
Єноти можуть зображати до 50 різних звуків. Вони можуть мурчати, свистіти, гарчати, шипіти, кричати і навіть іржати.
Здатні розвинути швидкість до 24 км / ч. 

Завдяки їх розвиненому інтелекту, люди можуть навчити єнотів таким простим речами, як плескання в долоні або танці.

Існує сім різних видів єнота, але нині лише один вид знаходиться під загрозою зникнення – це косумельський єнот.

Догляд за єнотом вимагає чимало часу. Масу незручностей ви та вихованець відчуватимете в маленькій квартирі або будинку, де у єнота не буде окремого приміщення або просторого вольєра. Не сподівайтеся, що єнот дбайливо ставитиметься до ваших меблів, одягу, шпалер і фіранок. А дроти від електроприладів становлять для звірятка смертельну небезпеку. За поведінкою єноти більше нагадують котів. Хочу – прийду, не хочу – не докличешся.
Якщо єнот хоче погратися з вами, але у вас немає часу або немає настрою, ви ризикуєте сильно посваритися. Не намагайтеся зняти його з руки, спини чи голови, а відволічіть чимось цікавим. Не відбирайте іграшки чи інші предмети. Це призведе до того, що предмет буде зіпсований, ви будете укушені або подряпані, а тварина засмутиться і постраждає.
У раціоні вихованця повинні бути:
  • м'ясо: курка, індичка, телятина, яловичина, кролик;
  • риба: хек, мінтай, камбала, тунець, тріска;
  • ягоди: вишня, малина, ожина, обліпиха, журавлина, виноград, полуниця;
  • овочі: морква, буряк, капуста, солодкий перець, огірки тощо;
  • каші: мюслі, гречка, вівсянка, рис;
  • молочні продукти: нежирний сир, кефір, йогурт, ряжанка;
  • ласощі: сухий собачий корм, сухофрукти, горіхи, несолодке галетне печиво, мед.
Також для їжі єноту можна пропонувати яйця, особливо вони люблять перепелині, равликів, жаб, а також морепродукти: мідії, кальмари, креветки. Дуже подобається вихованцям субпродукти: нирки, печінка та серце.
Відповідальний захист фауни - це обов'язок кожного з нас.



Немає коментарів:

Дописати коментар

«І в книгах пам'ять про війну»

   8 травня Україна і світ відзначають День пам'яті та примирення, вшановуючи полеглих у Другій світовій війні. Сьогодні ми вас поз...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (42) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)