понеділок, 24 липня 2023 р.

Турбота про себе - не егоїзм, а необхідність

24 липня проводиться Міжнародний день турботи про себе.  Його було утворено 2011 року за ініціативи Міжнародного фонду турботи про себе, Велика Британія. Мета заходів - нагадати про важливість фізичного, морального та емоційного здоров'я людини, а також дати людям зрозуміти, як дбати про себе для того, щоб бути здоровим. Ініціатори наголошують, що принцип самодопомоги будується на тому, що людина може і повинна допомогти собі бути здоровою: розширювати власні знання про здоров'я та дотримуватись здорового способу життя. Зокрема, дотримуватись правильного розпорядку дня, правильно харчуватися, мати здорову фізичну активність, здоровий повноцінний сон і відпочинок, відмовитися від шкідливих звичок. В цьому вам допоможуть чудові книжки з сучасної психології та філософії.
Здорове харчування
До 5 разів на добу дрібними порціями, при чому основне навантаження повинно бути у першій половині дня. Не зловживати смаженим, копченим, солодким, сіль до 5 грамів на добу – з урахуванням готових страв; рідини до 2 літрів на добу (враховуючі перші страви, овочі, фрукти, пору року та наявні хвороби); виключити з раціону напівфабрикати, фаст-фуди тощо. Надавати перевагу їжі, яку готуєте самостійно.
Від того, яку їжу ми їмо, залежить наше здоров'я. Збереження певних пропорцій продуктів на тарілці - простий і важливий спосіб залишатися здоровими та мати збалансоване харчування без ризиків отримати дефіцит певних вітамінів та мікроелементів.
1/2 тарілки займатимуть овочі або фрукти. Якщо умовно розділити тарілку навпіл, то на одній половині мають бути овочі і фрукти. Їхнє співвідношення - 2:1, тобто дві частини овочів, які не містять крохмалю і одна частина фруктів.
Іншу половину тарілки ділимо на три частини. На першій - джерела повноцінного білка: риба, птиця, яйця, м'ясо. На другий, молочні продукти: молоко, кисломолочні напої, сири. А на третій частині нашої половини тарілки - зернові, бобові, крохмаловмісні овочі, горіхи і насіння. Поруч із тарілкою розташовуються олії і вода. Олія має бути холодного віджиму, вона обов'язкова в раціоні.
Повноцінний сон
Повноцінний сон критично важливий для здоров'я. Недосипання може призвести до набору ваги, проблем з серцем і навіть депресії.
Якщо спати менше ніж 7 годин на добу, то це може призвести до підвищення ризику розвитку хронічних захворювань, зокрема: діабету; серцево-судинних захворювань, інсульту, високого кров'яного тиску; збільшення ваги та ожиріння; порушення імунної системи; погіршення психічного здоров'я, депресії. 
Цікаво те, що й надлишки сну (гіперсомнія) – теж не корисні для оргінізму (розвиток цукрового діабету, ішимічної хвороби серця, розлади психіки);
Також недостатня кількість сну може вплинути на здатність ухвалення рішень, збільшити ризик виникнення аварій на дорозі, призвести до помилок.
Фізична активність
Бути в русі корисно і для тіла, і для мозку. Фізичні вправи тримають наші м'язи у тонусі, гарно тренують серцево-судинну систему і взагалі корисні для фізичного та емоційного здоров'я. Ранкова зарядка, біг, плавання, йога, пілатес, піші і велосипедні прогулянки - будь-яка фізична активність допоможе зміцнити імунітет та призведе до кращого самопочуття і відновить настрій. Спробуйте себе у танцях (адже рухи під музику позитивно діють на мозок);
Регулярний чекап 
( Чекап – це комплексне медичне обстеження або перевірка, яку людина проходить виключно за своїм бажанням)
Не варто нехтувати плановими візитами до лікарей. У нашій країні культура ходіння до лікаря з профілактичною метою ще формується, втім регулярні скринінги стану здоров'я допоможуть передчасно виявити проблеми або навпаки упевнитися, що все добре і наразі приводу для переживання немає. Такі огляди можуть включати у себе здавання загального аналізу крові, певні скринінгові програми, що можуть допомогти виявити хвороби на етапі розвитку навіть у разі відсутності симптомів та зміцнювати здоров'я, профілактуючи розвиток захворювань, особливо у разі наявності генетичної схильності.























Виключити шкідливі звички (куріння будь чого! Вживання алкоголю, у тому числі слабоалкогольних напоїв та енерготоніків; наркотичних препаратів, вживання ліків без призначення спеціаліста);
Знайдіть час для хоббі – робіть приємне для себе; частіше посміхайтесь, хваліть себе за успіхи; давайте шанс виправити помилки, але аналізуйте їх;
Бутьте привітними та врівноваженими, знайдіть гармонію з оточуючими та в собі, зустрічайтесь з друзями, кохайте та будьте коханими!
Турбота про себе - це справжнє задоволення та розслаблення. 
Турбота про себе робить вас більш енергійним та розумово присутнім у реальності.

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Кожна людина — це особистість”

До Міжнародного дня боротьби за права людей з інвалідністю (відзначається щорічно 5 травня), бібліотекарі публічної бібліотеки №11 презентув...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (117) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (111) Чорнобиль (3)