четвер, 18 червня 2020 р.

Портрет Доріана Грея – золота парча

  130 років тому було опубліковано відомий твір, який наразі вивчається у старших класах - «Портрет Доріана Грея», написаний Оскаром Уайльдом. «Портрет Доріана Грея» - єдиний опублікований роман Оскара Вайльда. Уперше виданий 20 червня 1890 року. Друга редакція, у якій автор дещо доповнив та змінив твір, дописав нові розділи, вийшла в квітні 1891 року.
  Дуже повчальна книга. Книга на усі часи. Англія, 19 століття, описані події протягом декількох десятиліть; - лінійний сюжет, містика, драма. Що ж насправді краса зовнішня без краси душі? Свою душу потрібно оберігати, завжди залишатися людиною, не піддаватися спокусам, які можуть зруйнувати тебе. Доріан Грей був на ринку долі, де йому пропонувалися найрізноманітніші спокуси: наркотики, розпуста.... Це був лише його вибір - брати або не брати. Хоч лорд Генрі і привів його на цей ринок, але як їм скористатися вирішував тільки Доріан. Піддатися такою солодкою спокусою або ж залишитися людиною?
  Цікава і ще одна тема, порушена в романі – взаємодія мистецтва з реальним життям. Цій темі присвячені як авторські відступи і міркування художника Безіла, так і історія коханої Доріана – Сібілли Вейн, видатної актриси, яка втратила свій дар, після того як вона відкрила для себе світ справжніх почуттів.
  Книга пояснює, що все в цьому житті залежить від нас самих, від нашого вибору. Головне, не схибити, роблячи цей вибір, адже, як показує «Портрет», як показує життєвий досвід, за все в цьому житті доводиться платити. Шкода, що Доріан занадто пізно це зрозумів. Чи варто було продавати душу дияволу, аби тільки залишатись красивим? Ніколи, адже все коли-небудь закінчується, всьому приходить кінець Ніякий портрет, ніяка краса, ніякі вільні інтимні зв’язки, ніякі розваги не заповнять пустоту душі, не врятують від самотності, не замінять ні кохання, ні дружби, ні сім’ї. 
"Краще не думати про минуле. Його вже не зміниш. Треба перейматися своїм майбутнім ."

  Ми радимо всім прочитати роман "Портрет Доріана Ґрея". Він досі залишається загадкою для читачів і саме тому не втрачає актуальність.  
  До вашої уваги пропонуємо цікаву вікторину.
  

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)