середу, 12 лютого 2020 р.

Подорож безпечною мережею

 Щороку за ініціативи "Майкрософт Україна" кожен другий вівторок лютого в Україні відзначається Міжнародний День безпечного Інтернету.
Запроваджений цей день у 2004 за ініціативи європейських некомерційних організацій: Європейської комісії, European SchoolNet, Insafe (European Safer Internet Network — Європейська мережа безпечного Інтернету).
             Безпека в інтернеті – дуже важлива проблема нинішнього часу. 
     Сучасне життя не можливо уявити без інтернету. Самостійне пізнання інформаційного світу дозволяє розширити коло інтересів, сприяє додатковій освіті, спілкуванню в соціальних мережах, перегляд фільмів, оплата послуг та багато іншого. Але інтернет це не тільки джерело інформації, але і загроза комп'ютерної безпеки.   Ми спробували розібратись яка ж небезпека на нас чекає, і що з цим робити.
  В нашій бібліотеці відбувся день бліц-інформування. Бібліотекарі, розповіли нашим користувачам, які ж негативні явища нас підстерігають, як дитину так і дорослого у мережі Інтернет.


- образа, залякування,глузування й інші дії, які здатні налякати, принизити й іншим чином негативно впливати на людину.  Як правило, відбувається у відкритому публічному просторі Інтернету, за допомогою образливих коментарів, вульгарних звернень і зауважень.



Фíшинг - 


 вид інтернет-шахрайства, метою якого є отримання доступу до конфіденційних даних користувачів (логінів і паролів). Фішинг зазвичай здійснюють через електронні листи, оголошення або сайти, схожі на ті, які ви відвідуєте. Наприклад, ви можете отримати електронний лист, схожий на лист із банку, з проханням підтвердити номер банківського рахунку.

Кардинг

 — вид шахрайства, при якому проводять операцію з використанням банківської картки або її реквізитів, не ініційованої або не підтвердженої її власником.

Грумінг 
 - входження в довіру до дитини з метою її схилення до якого-небудь брутального поводження, у тому числі і в сексуальному плані.
Що робити та як бути?

Поради зайвими не бувають.


  • Оновлення програмного забезпечення  Найкращим захистом від вірусів є не антивірусний захист, своєчасне оновлення програмного забезпечення. Адже його розробники слідкують за можливими загрозами і намагаються захистити свої продукти нововведеннями. Тому, коли ваш пристрій пропонує вам оновлення – не ігноруйте це!
  • Перевірка сайтів Завжди перевіряйте правильність адреси веб-сайтів, на яких ви виконуєте якісь фінансові операції або вводите конфіденційну інформацію. Часто шахрайські (фішингові) сайти мають адреси дуже схожі на адреси реальних веб-сайтів, але відрізняються, наприклад, однією літерою.



  • Завжди будьте уважні в інтернеті. Не довіряйте листам і сайтам, невідомого автора. Якщо у вас є хоч якісь сумніви в їх достовірності – краще відмовитись від операції. Пам'ятайте, що адресу відправника електронного листа дуже легко підробити. Краще зателефонувати знайомому (від імені якого надіслано лист), переконавшись особисто у потребі допомоги.
  • Банки та сервіси електронної пошти не будуть починатись з http – тільки https! (протокол шифрування переданих і отриманих даних).
  • Десять разів подумайте, перш ніж опублікувати в соцмережах будь-яку інформацію про себе та свої плани. Завдяки роботі сучасних пошукових систем типу Google ви більше ніколи не зможете її звідти вилучити.
  • Складні паролі (щонайменше 8 символів, де є як маленькі, так і великі літери) і не призначайте один і той же пароль для всіх Ваших облікових записів.



  • Отже, мандруючи інтернет-мережею, потрібно бути уважним та обережним і не нехтувати засобами захисту.

    Немає коментарів:

    Дописати коментар

    "Жовті пелюстки дива!" - майстер клас.

    Майстер клас "Жовті пелюстки дива!" - виготовлення картини з вовни.  Сьогодні в теплій, затишній, спокійній атмосфері, в нашій біб...

    Мітки

    8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (105) Чорнобиль (2)