понеділок, 14 грудня 2020 р.

Миколаєві гостинці "Миколайчики"

 

  У день Святого Миколая всі ми перетворюємося на дітей, які цього дня із самого ранку починають шукати подарунки у себе під подушкою. Це свято в Україні люблять і дорослі, і діти.

  День святого Миколая - це день святкування та вшанування пам'яті Святого Миколая. За традицією, в ніч проти 19 грудня, діти отримують подарунки під подушками.Тому вони вірять у диво, звершуване святим Миколаєм і вчаться у нього бути милосердними. 


Святий Миколай опікується водіями і тими хто подорожує, допомагає бідним у скруті. Він вважається покровителем дітей та студентів, моряків і торговців.

 Традиція дарувати подарунки дітям на свято Миколая розповсюдилась Європою із середньовічної Німеччини. Її перейняли Австрія і Польща, а далі й Україна. В Україні Святого Миколая здавна вважають опікуном дітей. У старих церковних записах є такі слова: «Напередодні Святого Ніколауса матері тримають напоготові подарунки та різки для своїх дітей». А в давній миколаївській колядці :«Святий Ніколасе, мені поклади, що за потрібне вважаєш ти. Яблука, горіхи, мигдаль маленькі діти радо їдять!».


Після революційних подій другої половини ХІХ ст. на Галичині серед українського шкільництва виникла потреба в яскравому дитячому святі. Тому Святий Миколай став опікуном українських школярів. Дитяче свято потребувало текстового матеріалу – віршів, пісень, драматичних творів. Іванові Франку належить віршований переказ легенди «Чудо з утопленим хлопцем» та одноактова п’єса «Суд святого Николая». У ній постали традиційні персонажі українського миколаївського свята – ангели, помічники святого, опікуни та захисники дітей, і чорти, що намовляють Миколая не давати дітям подарунків.  Миколай, оцінюючи поведінку дітей, вчить бути порядними, чесними і слухняними, милосердними, безкорисливими, щедрими та допомагати іншим.

У Києві перше офіційне свято Миколая було влаштоване 19 грудня 1990 року для 700 хлопчиків і дівчаток – сиріт та дітей з багатодітних сімей. За рік, 19 грудня 1991 р., стараннями Всеукраїнського православного братства, на гроші, зібрані Товариством святого Андрія Первозванного у США, дитячі свята святого Миколая влаштовано вже у 20 містах України. 

   Святого Миколая можна вважати прадідом і Діда Мороза, і Санта Клауса. Саме на основі його древнього образу з’явились ці казкові персонажі.  
                          
Усі діти з нетерпінням чекають на прихід святого Миколая.  А хто ж допомагає святому пакувати подарунки, хто впрягає коників і витріпує кожух, аж довкола хурделить? І як Миколай добирається до малечі? Про це все наймолодші читачі довідаються, прочитавши з батьками чудові книги,які пропонує бібліотека.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Книга всіх нас мудрості навчає.

1 вересня, це час зустрітися не тільки зі школою, а також відвідати бібліотеку. Наша бібліотека завжди радо зустрічає учнів новими книжками,...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (7) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (5) виставка художніх робіт (6) Відомі люди (23) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (6) День захисника України (8) День книги (14) День незалежності України (10) день пам'яті (10) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (7) Екологія (17) Європа (8) здоровий спосіб життя (39) книги (55) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (7) майстер-клас (20) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (21) Музика (7) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (6) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (26) Сторінка історії (52) У світі права (10) Україна (136) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (17) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (126) Чорнобиль (3)