вівторок, 18 серпня 2020 р.

Яблучний Спас


              Яблучний Спас


Вітаємо зі святом Преображення Господнього і від душі бажаємо дивитися з доброю надією в кожне «завтра» і з теплою посмішкою зустрічати кожне «сьогодні». Нехай життя буде щасливою річкою біля берегів радості і блага, нехай серце ваше щиро любить і вірить тільки в хороше.
   Яблучний Спас є не перехідним святом, тому відзначається щорічно в один і той самий день. - 19 серпня. Цей Спас ще називають Великим, бо цього дня церква святкує Преображення Господнє — явлення Ісусом Христом своєї божественної природи.
      Цього дня віруючі несуть до церкви на освячення кошики з грушами, сливами, виноградом, персиками, а також овочами, колоссям пшениці та цілющими травами. Головним же атрибутом, звісно ж, є яблука, які, за народним повір’ям, не можна їсти до 19 серпня.
Повертаючись додому, люди ласують яблуками з медом. Цього дня церква дозволяє вживати в їжу рибу і морепродукти, а також випити трохи вина, адже, як відомо, з 14 до 27 серпня триває Успенський піст.
        Звісно ж, жоден Яблучний Спас не обходився без пирогів з яблуками та без яблучного варення. Причому, у кожної господині був власний рецепт приготування яблучного пирога, тому, приходячи в гості, можна було скуштувати якусь нову смачну випічку.
      Наша бібліотека може запропонувати вам великий вибір кулінарних шедеврів як старих часів так і сучасності.Даруємо вам один з рецептів до свята.


            Яблучний штрудель
250 р сметани (15-20 %);                                    250 г борошна;
4 середніх яблука;                                              Цукрова пудра;
45 мл джему (близько трьох ложок);                5 ложок цукру;
Ванілін;                                                                 1 ч. л. кориці;
250 г вершкового масла;                                    100 г волоських горіхів;
Щіпка солі;                                                           Жменю родзинок.

Спосіб приготування:
Розм’якшене масло збити міксером, додати сметану, цукор і ванілін. Трішки посолити. Розмішати інгредієнти до однорідної консистенції. Всипати у суміш невеликими порціями борошно і ще раз все перемішати. Загорнути тісто в пакет і прибрати на дві години в холодильник. Тим часом приготувати начинку: яблука вимити, обсушити і почистити. Вирізати насіння, самі яблука нарізати тонкими пластинками. Ізюм перебрати і промити, викласти до яблук. Туди ж додати цукор, подрібнені горіхи, джем і корицю. Тісто розділити на кілька частин, щоб вийшло кілька рулетиків. Кожну частину розкачати в тонкий пласт і викласти начинку. Згорнути тугі рулети і випікати близько півгодини при 180 градусах. Готовий яблучний штрудель посипати цукровою пудрою.
Смачних та веселих свят



Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)