вівторок, 1 січня 2019 р.

Віднайдений час Бредбері

 
 Рей Дуґлас Бредбері (22 серпня 1920, Вокіґан, Іллінойс, США – 5 червня 2012, Лос-Анджелес) – один із найвідоміших американських письменників-фантастів, автор близько 400 літературних творів різних жанрів: оповідань, романів, віршів, есе, п'єс для театру і радіо, кіно- й телесценаріїв. Твори письменника є впізнаваними за їх емоційним, психологічним стилем. На думку критиків, Бредбері є унікальним явищем в американській літературi. А за його внесок до жанру фантастики він став лауреатом премії «Гросмейстер фантастики» за заслуги перед жанром (1985).
Цікаві факти з життя Рея Бредбері 
  • Рей Бредбері мав унікальну пам’ять. За його словами, він пам’ятав все, що почув і побачив, чи не з моменту народження. Пізніше з такою ж легкістю він запам’ятовував все прочитане.
  •    Коли Бредбері виповнюється 14 років, сім'я здійснює ряд переїздів, врешті осідаючи у Лос-Анджелесі у 1934 році. Рей закінчує середню школу, не маючи змоги продовжити навчання й мусячи заробляти на життя продажем газет, він, по суті, цим і обмежує свою "офіційну" освіту. Сам він говорив, що закінчив кілька бібліотек замість коледжу: "Мене виростили бібліотеки. Я не вірю у коледжі та університети. Я вірю у бібліотеки, бо більшість студентів не мають достатньо грошей [на освіту]. Коли я завершив школу, тривала Депресія й грошей не було. Я не міг відвідувати коледж, а тому проводив у бібліотеці три дні щотижня впродовж 10 років."
  • А в перший час він жив за рахунок дружини. 
  • Перша публікація Бредбері була в 1938 році. Розповідь називалася “Дилема Холлерброшена”.
  •   Світогляд письменника сформувався серед книжок, що супроводжували його із вельми юного віку:
 "Жюль Верн був моїм батьком. Веллс –мудрим дядечком. Едгар Аллан По доводився мені двоюрідним братом, він як кажан – вічно мешкав у нас на темному горищі. Флеш Гордон та Бак Роджерс – мої брати і товариші. Ось вам і вся моя рідня. Ще додам, що моєю матір'ю, цілком ймовірно, була Мері Воллстонкрафт Шеллі, авторка Франкенштейна. Ну, ким я ще міг стати, як не письменником-фантастом із такою сімейкою."
  •  Писати перші оповідання почав в 12 років. До 20 років він твердо вирішив, що стане письменником.
  • Перший великий твір Рея Бредбері, що був опублікований, — це «Марсіанські хроніки». До сьогодні цей роман з новел залишається одним з найпопулярніших у письменника.
  • Одні з перших публікацій Бредбері виходили… у Playboy. Так, у 50-і роки журнал містив також літературні сторінки.
  • Поштовхом для написання роману "451 градус за Фаренгейтом", як говорив сам Рей Бредбері, було спалення бібліотеки в Олександрії. Датувань цієї події як мінімум три. 
  • Бредбері не користувався комп’ютером, а свої тексти набирав старою друкарською машинкою.
  • Існує премія Рея Бредбері, яка присуджується за кращий фантастичний кіносценарій. А першим його володарем став Джеймс Кемерон зі своїм “Термінатор-2: Судний день”.
  • Рей Бредбері отримав 20 літературних премій. А деякі з них, як от Hugo Award, Bram Stoker Awards і SFWA Grand Master — двічі.
  •  У сім’ї Бредбері існувала легенда про чаклунку в їхньому родоводі. Буцім, пра-пра…прабабуся Рея була спалена під час відомого Салемського процесу над відьмами у 1692 році. Тож із самого дитинства Рей вважав себе нащадком чарівниці. Напевно, саме тому в його історіях нечиста сила радше добра, людяна й навіть змучена від недобросердечності навколишнього світу, ніж зла й мстива. А повість «Ті, що постали з праху» чудово передає атмосферу великої родини, де кожен не без дивацтв.
  • У останні роки життя – після перенесеної хвороби – був прикутий до інвалідного візка.
  • Онук Рея став актором, чим фантаст дуже пишався. Він жартома казав, що той проживає життя Рея, роблячи те, чого сам письменник не встиг.
  • На честь Рея Бредбері названо астероїд 9766 Бредбері.
За власними словами письменника, за життя він написав понад 400 оповідань. Майже всі вони видані у різноманітних збірках, скомпонованих як за часом написання, так і тематично, і на сьогодні їх 15. Тож якщо ви не знаєте, з чого розпочати знайомство з Бредбері, просто оберіть збірку собі до смаку.



Бредбері Р. Смерть — діло самотнє : роман / Р. Бредбері ; пер. з англ. В. Митрофанова. — Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2018.- 320 с.

У новому романі Р. Бредбері порушується одвічна тема боротьби Добра зі Злом, Світла з Мороком, викладена в досить незвичній для письменника детективній формі. Атмосфера, в яку поринає читач, відразу ж приголомшує своєю понурістю та страхом. Тут усе просякнуте вмиранням, і здається, що сама Смерть уже дихає тобі в спину у пошуках Самотніх душ. Але прагнення жити перевершує цей смуток і зневіру, а пам’ять про минуле допомагають зберегти численні побутові дрібнички, які оточують нас усіх, але на які мало хто по-справжньому зважає: старі газети, котрими встелені пташині клітки, конфеті з використаних трамвайних квитків чи навіть платівки з голосом Карузо.

Насувається лихо. Роман/ Пер.с англ. - М.: "Гра-техніка", 1992. - 208с.               
 Закрутилася моторошна карусель, в зловісний Дзеркальний лабіринт увійшли перші відвідувачі - це приїхав роз'їзний карнавал. Маленьке містечко виявився у владі злих і жорстоких сил, і тільки чисті душею здатні врятувати жителів містечка від перетворення в жахливих зомбі.

Кульбабове вино/Р. Бредбері : - Навчальна книга-Богдан, 2015. - 432 с.                                          Літо у неіснуючому містечку Ґрін Таун 1928 року… Веселі пустощі чотирьох безтурботних хлопчаків… І кульбабове вино, яке готує дідусь… Воно – як чарівна капсула часу, що вбирає у себе досвід минулих літ, воно – як ностальгія за дитинством, у яке зможе хоча б на мить повернутися кожен, хто візьме до рук фантастичну повість Рея Бредбері «Кульбабове вино». Ця книга – острівець, на якому зупиняється час. Її сторінки дихають далекими дитинно-безмежними спогадами – теплими, п’янкими, вічними, проте яких нам не спіймати ніколи.

Зелені тіні білий кит: роман/Р. Бредбері; пер. з англ. Ю.Вітяка. - Тернопіль: - Навчальна книга-Богдан, 2019. - 352 с.                             Оксамитова зелень, запони туману, що чергуються із повсякденним дощем — це звичний антураж ірландського краю, про який не до снаги було не написати й Рею Бредбері. Утім, роман далеко не про пейзажі. Кожна декорація намертво прикріплена до тамтешніх обивателів; за непримітною, здавалося б, побутовою балачкою, а то й безмовною мізансценою, криється життя народу, на котрий автор впритул поглипує, прислухаючись до його серцебиття. «Зелені тіні, Білий Кит» належить до автобіографічних творів. У ньому йдеться про враження письменника від Ірландії, куди той приїхав, аби створити сценарій для кінокартини про легендарного Мобі Діка. Тут ви не натрапите на фантастику, однак отримаєте колосальну втіху від комічних епізодів, поринете у роздуми під впливом екзистенційних реплік, краєм ока побачите видатні мистецькі полотна, пуститесь в історичний екскурс, здивуєтесь, вгамуєтесь, запрагнете і руху, і непорушності.
А заразом, сподіваємось, відчуєте любов до ірландців, у якій переконливо зізнався сам автор. 

  Марсіанські хроніки: роман/Р. Бредбері; пер. з англ. О. Тереха - Тернопіль: - Навчальна книга-Богдан, 2015. - 392 с.                                   Чи можливе переселення людей із Землі на Марс? Чи існують насправді марсіани? Доки наші науковці з’ясовують ці питання, ми можемо пофантазувати і знайти відповіді на них у «Марсіанських хроніках» Рея Бредбері. Люди прилетіли на червону планету зі спустошеної ядерною війною Землі й взялися її колонізувати. Звичайно ж, за своїм образом і подобою. Почалося все з витіснення корінного населення, марсіан, і засмічування незайманого світу старим мотлохом своїх земних уявлень та уподобань... До чого все це призведе? Що трапиться з Марсом? Чи виживуть марсіани після контакту з людьми і навпаки? Приємної Вам мандрівки на загадкову планету Марс…

Жовтнева гра: роман/Р. Бредбері;  - Тернопіль: - Навчальна книга-Богдан, 2016. - 432с.       
       На сторінках цієї книжки Бредбері підкорює жанри ґорору та містики, вишукано поєднуючи сюжетну майстерність з характерним ліризмом та особливим поетичним баченням світу, що стало прикметною рисою творчості цього славетного американського письменника.

Усмішка/Р. Бредбері;  - Тернопіль: - Навчальна книга-Богдан, 2016. - 368с.   
Збірка оповідань автора «Усмішка».

"Книги тільки одне з вмістилищ, де ми зберігаємо те, що боїмося забути."  - Рей Бредбері






Немає коментарів:

Дописати коментар

“Не може існувати наша мрія, коли загублена історії перлина”

  Сьогодні відзначається Міжнародний день пам’яток та визначних місць та День пам’яток історії та культури в Україні.З метою популяризації к...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (35) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (114) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (106) Чорнобиль (2)