понеділок, 25 лютого 2019 р.

10 фактів про Казимира Малевича

24 лютого в бібліотеці проходила тематична виставка присвячена 140-й річниці з дня народження Казимира Малевича (1879–1935), художника, теоретика мистецтва, педагога.





Сьогодні день народження відомого українського художника, польського походження, одного з творців абстракціонізму і суперматизму -  Казиміра Малевича, тож пропонуємо Вашій увазі підбірку з 10 цікавих фактів про нього.
1.Сам художник стверджував, що багато в чому на нього вплинуло українське село і українське народне мистецтво.
2. Казимір Малевич дуже гарно співав і мав чудовий бас. За свідченнями його знайомих і родичів, однією з його улюблених пісень була наступна: «
Гуде вітер вельми в полі,
Реве ліс ламає,
Козак журиться сердешний,
Долю проклинає.
Гуде вітер вельми в полі,
Реве ліс ламає,
Плаче козак молоденький,
Що робить не знає…»
3. У пізніші періоди своєї творчості багато в чому його надихала аерофотозйомка. Пейзажі які були отримані згори — надихали його на творчість.
4. Багато в чому, нормальні умови для роботи у Києві Казиміру Малевичу забезпечувало заступництво Миколи Скрипника — народного комісара освіта УРСР.
5. Світове визнання до Казиміра Малевича прийшло у 1927 році, коли він відвідав зі своєю виставкою Варшаву, Берлін і Мюнхен. Але він був змушений терміново повертатись до Ленінграду і залишити за кордоном частину своїх творів.
6. Незважаючи на світове визнання, посилення сталінської диктатури призвело до того, що стиль Казиміра Малевича виявився не бажаним. Його манера і стиль були названі буржуазними, які не можуть відображати реалій соціалістичного життя.
7. Єдиний художник у творчості якого відобразився Голодомор 1932—1933 рр. На малюнку який було виконано олівцем, Малевич зобразив 3 фігури на обличчі яких зображені серп і молот, хрест і труну. Цей малюнок — алюзія на цитату з народної пісні: « де серп і молот, там смерть і голод»
8. Друзі Казиміра Малевича, все ж таки, не виконали його передсмертне побажання, і не встановили над його  похованням архітектон — один з його абстрактних макетів, у якому мав бути телескоп направлений на Юпітер.
10. Саме ж тіло Казиміра Малевича помістили у труну, у формі хреста. Під час війни, місце його поховання було втрачене, а згодом віднайдене группою ентузіастів.

Немає коментарів:

Дописати коментар

“Попіл Чорнобиля”

    Сьогодні в Україні відзначають 38-му річницю аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала однією з найстрашніших катастроф за всю історію яде...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (4) Виставка робіт (4) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (21) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (11) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (16) Європа (7) здоровий спосіб життя (36) книги (41) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (17) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (18) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (47) У світі права (9) Україна (116) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (2) Цікавинки (109) Чорнобиль (3)