понеділок, 13 травня 2019 р.

П’ять книг про ромів, що допоможуть краще зрозуміти цей народ і його культуру

13 травня в бібліотеці проходила інформаційна година присвячена питанню вивчення традицій та культури, побуту та повсякденних звичок ромів. Для цього пропонувалося ознайомитися з певними літературними джерелами.  А саме було обрано п’ять книг про ромів, що допоможуть краще зрозуміти цей народ.

1.Лідія Осталовская «Акварелі»
____________________________________

Польська журналістка Лідія Осталовская написала вже дві книги про ромів, але на український переведена тільки одна - «Акварелі». Це розповідь про один з найменш досліджених геноцидів періоду Другої світової, жертвами якого були європейські цигани.
Головна героїня книги - єврейська художниця Діна Готлібова - на прохання доктора з Аушвіца малювала портрети циган, укладених в німецькому концтаборі. Ці портрети були останніми в їхньому житті - потім ромів вбивали.
Після війни портрети придбав Державний музей Аушвіц-Біркенау в Освенцімі, але художниця дивом вижила і захотіла їх повернути. Суперечка про те, кому належать портрети, тривала кілька десятиліть.
Книга написана за реальними подіями, і тому особливо цінна.


2.Карл-Маркус Гаус «Собакоїді та інші люди»
________________________________________

Австрійський репортер Карл-Маркус Гаусс описує життя ромів в словацькому місті Кошице. В кінці 80-их в одному з районів цього міста створили своєрідне «гетто» - туди переселили всіх ромів з інших районів. Таким чином місцевою владою нібито було вирішено «ромське питання».
Журналіст яскраво описує, в яких умовах живуть мешканці цього району - побут, культуру і менталітет ромів, які там опинилися. Кого і чому називають «собакоїдами»? Чому в шкільних їдальнях дітям не дають ножів? Як влаштована кастова система цього народу?
Про це та багато іншого - в яскравому, місцями шокуючому репортажі, який нещодавно переклали українською.



3. Димитр Томів «Табор, який йде в небо»
________________________________________


Цей роман про болгарських ромів став бестселером світового рівня. Його перекладали на англійську, німецьку, французьку, італійську, шведську, фінську та російську мови, а також вивчали в декількох університетах.
Автор з гумором розповідає про особливості життя кочових ромів, про їхню культуру, спілкуванні між собою і світогляді.
У 2006 році ця книга завоювала премію в Болгарії як найкраща прозова книга року.


4. Стівен Кінг «Той, що худне»
________________________________________

Навіть Кінг писав про ромів. Його опис цього народу трохи стереотипен, але атмосфера  зачаровує.
Роми в цій книзі Кінга володіють стародавніми секретами магічного мистецтва. Головний герой книги випадково на своїй машині збиває жінку з табору, що переходила дорогу. Йому вдається уникнути покарання, але тоді за справу береться циганський барон. Він накладає на чоловіка страшне закляття - герой починає раптово втрачати вагу.
Що було далі - дізнаєтеся, якщо прочитаєте цей досить відомий містичний роман.

5. Проспер Меріме «Кармен»
________________________________________

У новелі йдеться про палкого кохання розбійника Хосе до циганської дівчині Карменсіте. Знаменитий письменник описав життя, звичаї і культуру іспанських ромів 19-го століття. Хосе вимагав від Кармен повного підпорядкування, проте Кармен, волелюбна ромка, відмовилася підкоритися ціною власного життя.
Для того, щоб точно передати характер героїні, Меріме детально вивчив наукові роботи про ромів, їх мову.
Цей текст став основою однойменної опери Жоржа Бізе та був десятки разів екранізований.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)