понеділок, 1 березня 2021 р.

«Імунітет – запорука Вашого здоров’я»

   
 Щорічно 1 березня відзначається «Всесвітній день імунітету». Цей день став відзначатися спочатку медичною громадськістю за ініціативою Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ) з 2002 року. Мета цього дня, укладена в залученні широкої громадської уваги до проблем, пов’язаних з поширеністю різних імунних захворювань, а також зі збереженням та зміцненням імунітету в цілому.
   Імунітет — досить загадкове явище навіть у наш час. Тому важливо правильно розпоряджатися наявною про нього інформацією.
  Майже половину імунітету визначає спосіб життя, який веде людина. Серед негативних факторів стрес, недосипання, надмірні фізичні навантаження, гіподинамія. Усе це може серйозно підірвати здоров’я організм.

 Основні причини слабкого імунітету:
- погана екологія ― забруднені вода та повітря, підвищений рівень радіації тощо. Умови, в яких жило людство сто років тому, були істотно кращими. Саме тому наші пращури не застуджувалися від ковтка холодної води, а після прогулянки на морозі без шапки не злягали з температурою;
- неправильне харчування. Їжа та напої, напхані консервантами, стабілізаторами, цукром, барвниками, ― все це знижує захисні можливості організму;
- дієти та голодування. Імунітет однаково страждає як від надлишкової, так і від недостатньої ваги;
- дефіцит вітамінів. Без вітаміну А погіршується наша захисна реакція на проникнення чужорідного білка. Через брак вітаміну В організм не здатен адекватно реагувати на стрес;
- антибіотики. Вони вбивають не тільки хвороботворні, а й корисні для організму бактерії, пригнічують вроджену імунну систему;
- перевантаження. І фізичні, й розумові перенапруження виснажують організм, понижуючи його здатність протистояти хворобам. 
Дієві способи зміцнити імунну систему
Дотримання загальних рекомендацій здорового способу життя – це найкраще, що ви можете зробити, щоб зберегти імунну систему міцною та здоровою. Імунітет функціонує краще, якщо людина мінімізує негативний вплив довкілля та дотримується принципів здорового способу життя, а зокрема наступних постулатів:
  • Відмова від паління.
  • Дієта з високим вмістом фруктів та овочів.
  • Регулярні тренування.
  • Здорова вага.
  • Помірне споживання алкоголю, або відмова від нього.
  • Здоровий сон.
  • Правила гігієни, зокрема під час приготування їжі.
  • Мінімум стресу.
  • Не менш важливе раціональне лікування, бо ніщо так не підриває імунітет, як неправильне і невчасне лікування. 
  • скорочуйте вживання цукру, солі, алкоголю та споживайте лише необхідну кількість калорій. 
Здорове харчування - це те, що можна втілити в життя вже зараз. Воно важливе не тільки для нашого фізичного, але й психічного здоров'я. Здорове харчування не лише знижує ризик хронічних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання, діабет і ожиріння. Воно так само важливе для профілактики депресії та тривоги. Дотримуватися певної дієти не потрібно, варто просто уникати споживання напівфабрикатів.   
   Найкращі продукти для нашого психічного здоров'я - це фрукти, овочі і злаки, що багаті на складні вуглеводи. Такі продукти важливі для живлення мозку, оскільки повільно вивільняють енергію, що також стабілізує настрій людини.
  Доречі, 2021 рік оголошено Міжнародним роком овочів і фруктів. 
 Придушувати і руйнувати імунітет можуть: стреси (особливо, хронічні), тривалі хронічні інфекційні захворювання, гіподинамія, нерегулярне і одноманітне  недостатнє харчування, зловживання лікарськими препаратами та ін.   Свій імунітет можна і потрібно підтримувати в хорошій формі. Для цього необхідно дотримуватися ряду простих правил:
Частіше бувати на свіжому повітрі, здійснювати прогулянки в лісі або в парку. Звичайно, у великому мегаполісі важко знайти місце далеко від галасливих автомобілів і брудних вулиць, але якщо задатися метою, можна виявити оазиси хорошої екології навіть у дуже загазованому місті.
Стежити за своїм раціоном— свіжі фрукти та овочі, а також каші повинні постійно бути присутніми в меню. Також важливо не переїдати, зменшити кількість жирної, борошняної і смаженої їжі. Приймати їжу слід 3-5 разів на день, невеликими порціями, обов’язково снідаючи.
Займатися фізичними навантаженнями. Почати можна з легкої ранкової гімнастики, поступово переміщаючись у бік більш інтенсивних навантажень. Чудово було б привчити себе до ранкових пробіжок на свіжому повітрі.
Ворог всього нашого організму — це стрес. Тому необхідно намагатися зберігати максимально позитивний настрій, більше думати про хороше, частіше посміхатися. Психологи впевнені, що оптимізм — краща профілактика будь-якого захворювання!
Хороший сон. Постійне недосипання призводить до збою роботи організму в цілому, тому варто раніше ввечері встати з-за телевізора або комп’ютера і вчасно лягти спати. Здоровий сон — запорука не лише гарного самопочуття, але й гарного настрою, продуктивної роботи і більш цікавого та різноманітного відпочинку.
Для закріплення матеріалу пропонуємо вам вікторину.
Сильніший імунітет у тих, хто вірить у добро. Люди, що мають стійку віру у краще, віру у Бога, добро та любов, менш схильні до нервових стресів. Внутрішній спокій, безумовно позначається на стані імунної системи.
Книги підкажуть, як бути здоровими.
 «Воно заразне» розставляє все на свої полички, коригує акценти та інформує про світ вірусів, бактерій, мікробів. Світовий бестселер «Воно заразне» містить не тільки відомі факти про природу невидимих ворогів, але й актуальні як ніколи рекомендації про те, як боротися та як запобігти фізичного знайомства з ними. Читайте книжку з дітьми!


 Мільярди мікробів, що населяють організм людини, можуть як допомагати нам у житті, так і створити несумісні з життям умови. Перші симптоми недуги Рікі Ланетті не віщували нічого трагічного, проте найкращим та самовідданим лікарям так і не вдалося зупинити незворотні процеси в організмі хлопця. Бактерія-вбивця й до сьогодні вивчається мікробіологами, імунологами та інфекціоністами всього світу. Але все, що живе в нас, також і еволюціонує разом із нами. Процеси пошуку балансу співіснування мікробів та людини не припиняються ні на секунду. І колись у майбутньому, нам удасться домовитися. Принаймні, дуже хочеться в це вірити.
  Попри свою науковість книжка призначена для звичайних людей, навіть таких, чия обізнаність про мікроби обмежується установкою «потрібно мити овочі й фрукти перед уживанням та руки після перебування на вулиці».

Усі функції організму людини з цікавими порівняннями! Під обкладинкою цього анатомічного атласу міститься купа інформації про організм людини! Уявімо, що він функціонує, як велике місто, а отже, в ньому є будинки (скелет і шкіра), система міського транспорту (кровообіг), ресторани (травна сиситема), парк розваг (слух), кіностудія (зір), магазини (генетика), Кремнієва долина (мозок) і навіть музей жахів! Тож гайда знайомитися із власним тілом!

Ця книга – здорова альтернатива “збірникам” інформації про здорове харчування з Інстаграму, де сьогодні можна знайти велику кількість некоректної інформації, якій, на превеликий жаль, довіряють. У книжці ти знайдеш інформацію з науковим підґрунтям, а також прості відповіді на питання. Наприклад, чому для здорового харчування тобі зовсім не потрібні чіа та авокадо (або не обов’язково потрібні)? Авторка розвінчує популярні міфи про здорове харчування, зокрема пише про те, що цукор – це зовсім не отрута, і не такий він страшний, як про нього говорять. 

Цей сучасний, стислий, проте ґрунтовний посібник з імунології створено професійним колективом авторів. Матеріал викладено в доступній формі, ілюстровано численними інформативними малюнками й таблицями, що дає змогу глибше зрозуміти найважливіші поняття й принципи функціонування імунної системи. Значну увагу приділено клінічним аспектам імунології, патогенезу хвороб та розробленню нових методів лікування. Висвітлено особливості природженого й адаптивного імунітету, характеристики клітинної та гуморальної імунної відповіді, розглянуто питання імунологічної толерантності й аутоімунітету, імунології пухлин, зокрема імунотерапії, трансплантації, гіперчутливості, а також природжених і набутих імунодефіцитів.
     У книзі відомого німецького професора Дітріха Ґренемаєра у формі бесіди подано цікаву інформацію про будову і функціонування людського тіла, про зміни, що відбуваються в нашому організмі протягом життя, доступно описано складні психофізіологічні процеси.   Його пояснення є наочним прикладом для батьків, як треба говорити з дітьми про складні питання фізіології людини, виховувати дбайливе ставлення до власного здоров’я, культуру тіла та почуттів.
 Книга відомого лікаря-дієтолога Світлани Ільїної «Здоров’я на вашому столі» адресована всім, хто хоче бути здоровим і подолати недугу. Наші далекі предки набагато краще за нас знали навколишній рослинний світ, добре розумілися на лікарських властивостях рослин, уміли їх збирати, заготовляти, лікуватися ними. Людина буде здоровішою, зробить своє життя щасливішим, якщо щодня споживатиме те, що дарує їй Природа. Для широкого кола читачів.

 Автор цієї книжки стверджує, що кишківник — наш «другий мозок»: він містить понад сто мільйонів нейронів — приблизно стільки ж, скільки й мозок кішки. Кишківник не вміє розв’язувати геометричних задач і не переймається податками, натомість регулює травлення й нормалізує самопочуття людини.
     У формі мандрівки травною системою доктор Майкл Мозлі розповість про те, що роблять органи травлення і що стається, коли з ними щось не так. А ще запропонує науково перевірені методи, які допоможуть контролювати харчові вподобання й сприятимуть схудненню. Розкаже, як плекати «хороших» бактерій, що відповідають за нормальне функціонування кишківника, і як боротися з «поганцями», які викликають ожиріння та інші захворювання.
     
Скільки мікробів усередині нас?  Ви складаєтеся приблизно з 10 трильйонів людських клітин, але всередині та на поверхні вашого тіла живе близько сотні трильйонів клітин мікробів. Це означає, що ви — це здебільшого не ви. Чому б ваш лікар захотів дізнатися більше про ваш мікробіом? Тому що з’являються нові дослідження, які вказують на раніше невідомий зв’язок між нашими мікробами й численними захворюваннями людини, зокрема ожирінням, артритом, аутизмом і депресією. Із розумінням такого зв’язку для нас починають жевріти перспективи майбутнього лікування. А на наш мікробіом впливає майже все: ліки, режим харчування, те, чи ви найстарша дитина у батьків, скільки у вас сексуальних партнерів тощо.

   Відчуваєте, що з вами щось не так, але не розумієте, що саме? Нервуєтесь, дратуєтесь, сумуєте начебто без причини? Але причина є! «Бути окей. Що важливо знати про психічне здоров’я» - книга, що розповість про психічне здоров’я та важливість розпізнавати, коли ви почуваєтесь «не окей» і що з цим робити. Дізнайтеся, як ваше психічне здоров’я пов’язане із фізичним, як його можна покращити, які бувають психічні розлади і як із ними можна боротися. Якщо прагнете змінити життя на краще – ця книжечка саме для вас!
Бажаємо Вам міцного імунітету та віри, що все буде добре!
  Дбаймо про свій імунітет! Будьмо здорові!
  

Немає коментарів:

Дописати коментар

Книжкова країна.

 Всеукраїнський тиждень дитячого читання розпочався, гасло цього року – «Наближаємо Перемогу з книгою».  До Всеукраїнського тижня дитячого ч...

Мітки

8 березня (4) Безпека дитини (8) безпечний Інтернет (9) Великдень (6) Винаходи (4) Виставка картин (3) Виставка робіт (3) виставка художніх робіт (5) Відомі люди (20) Всесвітній день біженців (4) Всесвітній день читання вголос (4) голодомор (5) Голокост (5) День Гідності та Свободи (5) День Державного Прапора України (5) День захисника України (7) День книги (10) День незалежності України (9) день пам'яті (9) день родини (7) День Соборності (7) День української мови та писемності (6) Екологія (15) Європа (7) здоровий спосіб життя (34) книги (37) книжкова виставка (24) літературна мандрівка (6) майстер-клас (16) Масляна (5) Математика (3) Мистецтво (16) Музика (6) Небесна Сотня (7) Новий рік (14) Обереги (6) Пам'ятки культури (4) патріотичне виховання (5) Письменники (58) Письменники України (53) Подорожі (5) Різдво (6) Святий Миколай (6) свято (25) Сторінка історії (46) У світі права (9) Україна (111) українська мова (7) українська письменниця (12) українська поетеса (6) український письменник (12) Українські сучасні письменники (14) Урок історії (16) художник (5) художня виставка (5) художня виставка Катерини Баужі (1) Цікавинки (103) Чорнобиль (2)